vragen over sport

Sporten is gezond, leuk en uitdagend. Maar sporters begeleiden, motiveren of nieuwe zaken aanleren is niet altijd makkelijk. Daarom willen wij je graag helpen. 

Zit je met vragen over sport? Dan vind je het antwoord misschien wel in de gratis downloads of blogs.

Zoek je naar meer verdieping? Neem dan zeker een kijkje in onderstaande selectie boeken, samengesteld op jouw maat. 

Want iedereen moet genieten van sport!

Sporters motiveren, een hele uitdaging.
Registreer je nu voor toegang tot onze gratis online cursus.

In deze online cursus leer je hoe je een motiverende coach kunt worden. We hanteren een praktijkgerichte invalshoek, met verwijzingen naar herkenbare situaties.

  • Hoe motiveer je sporters tijdens de training?
  • Hoe motiveer je sporters voor en tijdens de wedstrijd?
  • Hoe introduceer en bewaak je grenzen?

De aanpak is gebaseerd op de dimensies, grondhoudingen en bouwstenen voor een motiverende coachingstijl uit het boek Motiverend coachen in de sport. 

Downloads

Kriebelt het om te spelen?

Heb je wel genoeg spelideeën om de zomer te vullen? In deze download vind je inspiratie om te starten.

Al spelend leren met kleuters

Kleuters zitten veel stil. Zonde, toch? Heb je er al eens aan gedacht om kennis op een actieve manier over te brengen?

Tijd voor de eerste zwemles?

Spannend, je kind gaat voor de eerste keer zwemmen. Een vreemde geur, een andere akoestiek, een gladde ondergrond,…

Een inspirerende badmintonoefening

Wil jij graag verrassend uit de hoek komen tijdens de volgende badmintonwedstrijd? 

Blogs

Leren in beweging in de lagere school, do or don't?

Bewegingsintegratie heeft een positieve invloed op het cognitief functioneren van leerlingen én het zet hen aan het bewegen! Pas jij het toe in jouw les?Wat is bewegingsintegratie? >>

 

Go team! Motiverend coachen tijdens een wedstrijd

Een wedstrijd is een hectische en stresserende omgeving, waarin je niet veel tijd hebt om je sporters goed te coachen. In die beperkte tijd heb je als coach twee taken te vervullen: je wil benoemen wat je sporters goed doen, maar je wil ook bijsturen waar nodig. Een hele uitdaging! 

Kan jij wel enkele tips gebruiken? >>

 

Door motiverend te coachen vergroot je de betrokkenheid van je sporters. Je haalt het beste in hen naar boven door te voorzien in hun psychologische basisbehoeften: autonomie, verbondenheid en competentie.

Drie manieren om motiverend te coachen tijdens een training >>

Dat was (niet) de afspraak. Regels in de sportclub op een motiverende manier bewaken

Als sportcoach of -leerkracht maakte je samen met je sporters afspraken. Je legde uit welke regels belangrijk zijn en waarom. Komen ze de afspraken nu na?

 

Wat als je sporters de regels niet volgen? >>

Jouw selectie sportboeken

Turn IT on

Vind jij turnen fantastisch en ben je klaar om je grenzen te verleggen? Kijk mee over de muren van de turnzaal en wordt ondergedompeld in het brede spectrum van recreatief turnen en freerunnen.

Klinkt leuk, maar hoe begin je daaraan? Met de vele foto’s, filmpjes en zaalopstellingen ga je zo aan de slag.

 

Van shuttle tot smash!

Badminton, puur spelplezier! Maar misschien is er nog ruimte voor technische verbetering?

Dankzij het grote pakket oefeningen, de grondige technische en tactische informatie en de spelconcepten gaan spelen en leren hand in hand. Krijg je er geen genoeg van? Dan is er nog digitale uitbreidingsleerstof beschikbaar, goed voor uren verdieping.

Motiverend coachen in de sport

Heb je als coach soms moeite om je sporters gemotiveerd te houden?

Ken je de Zelf-Determinatietheorie al? Die houdt in dat coaches een motiverende rol opnemen door tegemoet te komen aan de vitamines voor groei van sporters. Dat zijn hun psychologische behoeftes aan autonomie, relationele verbondenheid en competentie. Klinkt interessant? Dit boek helpt je op weg!

Speelkriebels voor kleuters

Kleuters? Die moeten spelen. Samen spelen, buiten spelen, zoveel mogelijk spelen.

Met Speelkriebels voor kleuters ontdek je wel 200 spelletjes. Voor wie? 2,5- tot 6-jarigen. En de ouder of kleuterbegeleider? Die leert hoe je een spel aanbrengt en begeleidt, hoe je kleuters in kleine groepen zelfstandig laat spelen en hoe je jonge kinderen via bewegingsspel prikkelt tot ontwikkeling.Leren in beweging
voor de lagere school

Ga jij graag actief aan de slag met kinderen? Vind jij niet zowel hun fysieke als mentale welzijn belangrijk?

Bewegingsintegratie is dé manier om kinderen te laten bewegen en de competenties in de lagere school aan te leren. De leerlingen oefenen de leerinhouden in terwijl ze bewegen.  In dit boek ontdek je een waaier aan activiteiten per leergebied: Nederlands, Frans, wiskunde, wetenschappen en techniek, … Bewegen maar!

Leren in beweging
voor kleuters

Kinderen die moeten bewegen. Want een fysiek actieve levensstijl draagt al van op zeer jonge leeftijd bij aan de gezondheid.

Wil jij graag werken aan het lichamelijk welzijn van kinderen? Ontdek tal van activiteiten om diverse leerinhouden op een bewegende manier aan te reiken aan kinderen van vier tot zes jaar.

 

 

Inspireren en bewegen

Laat jij leerlingen elkaar coachen, evalueren of sturen tijdens de les LO? Dat levert een grote bijdrage aan de sociale en persoonlijke ontwikkeling van leerlingen. Zo leren ze leiding nemen, constructief communiceren en zich inleven in een ander.

Maar hoe start je daarmee? Je krijgt concrete aanbevelingen over hoe je ondersteunende rollen ontwikkelt en opbouwt, maar ook over hoe je leerlingen die de rollen uitvoeren begeleidt en evalueert. Dus, waar wacht je nog op?

Leren zwemmen

Wijs waterwennen - oefenstof

Wil jij kinderen laten wennen aan water op een creatieve, brede en doordachte manier? Niet zomaar ‘bommetje’ spelen, maar ook aandacht schenken aan de rijke motorische ontwikkeling van het kind? En dat graag op een veilige en speelse manier?

Wijs Waterwennen bevat praktische en inhoudelijke richtlijnen voor 3- tot 7-jarigen. 

Wijs waterwennen - oefenfiches

De waterbestendige oefenfiches zijn ingedeeld in 3 bouwstenen en 3 vaardigheden. De overzichtelijke lay-out van iedere fiche maakt ze begrijpelijk voor iedereen, met of zonder voorkennis van het waterwennen.

 

 

Wijs Waterwennen - combipakket

Kan je niet wachten om je kind(eren) in het zwembad te springen? De oefenstof en oefenfiches van Wijs Waterwennen zijn ook verkrijgbaar als voordelig combipakket. 

 

 

Vaardig zwemmen - oefenstof

De nieuwe leerlijn zwemmen focust op een bredere motorische ontwikkeling en de voorbereidende competenties voor de zwemsport. Met deze praktische gids kunnen zowel de zwemlesgever als de ouders hun kinderen snel kantveilig maken.

Vaardig zwemmen - oefenfiches

De oefenfiches sluiten naadloos aan bij de oefenstof. Ze zijn zelfs waterbestendig, dus je duikt er zó mee het zwembad in!

 

Vaardig zwemmen - combipakket

Staat je kind te popelen om in het water te springen, maar ga jij toch liever eerst met de oefenstof én de oefenfiches aan de slag? Geen probleem, ze zijn ook als voordelig combipakket verkrijgbaar.

Een leerlijn zwemmen

Baan Vier ontwikkelde een nieuwe leerlijn zwemmen waarbij veiligheid in het water voorop staat.

Ga aan de slag met je kind of leerling met behulp van het vijf-stappenplan: van waterwennen tot doelmatig voortbewegen in het water.

Sluit Menu