Blended studiemateriaal 100% op maat? Het kan!

Met Select & Learn bepaal je eenvoudig uit welke Acco-publicaties je content overneemt en je vult die aan met je eigen materiaal, zoals extra hoofdstukken, slides, grafieken … Is de Acco-uitgave blended? Dan is je Select & Learn-publicatie dat ook.

Simuleer vrijblijvend je eigen Select & Learn via https://selectandlearn.be/app. Registreer je of log in met je bestaande Acco-account en ontwerp in enkele eenvoudige stappen je blended Select & Learn-publicatie.

Waarom kiezen voor Select & Learn?

1. Kwalitatief studiemateriaal

Door enkel die Acco-content te selecteren die je echt nodig hebt, werk je te allen tijde met kwalitatief motiverend en activerend studiemateriaal 100% op maat van je studenten. En dat kan zowel op papier, digitaal of als blended concept. 

2. Op maat van jouw lesinhoud

Door je studiemateriaal zelf samen te stellen en het aan te vullen met je eigen materiaal, ben je zeker dat het naadloos aansluit bij je lesinhoud en het leertraject van je studenten

3. Alleen wat je écht nodig hebt

Als docent wil je studenten niet verplichten om veel studiemateriaal aan te kopen dat maar deels wordt gebruikt. Dankzij Select & Learn zet je enkel noodzakelijk studiemateriaal op de literatuurlijst

4. Inclusief online studiemateriaal

Je studenten krijgen gratis toegang tot de digitale versie van de Select & Learn-publicatie op Sofia, het online platform dat naadloos koppelt met ieder LMS. Dankzij Select & Learn ben je dus helemaal voorbereid op virtueel afstandsonderwijs.

Aan de slag?

Surf naar https://selectandlearn.be/app, registreer je of log in met je bestaande Acco-account en blader vrijblijvend door de Select- & Learn-catalogus.

Select & Learn in de praktijk

Select & Learn-cases

Wat was de uitdaging?

Ter ondersteuning van de vakinhoud werkte de docent van een hogeschool met meerdere gepubliceerde studieboeken van verschillende uitgeverijen, waaronder Psychologie van de levensloop van Acco. Dat zorgde ervoor dat de studenten enkel voor dit vak al veel moesten betalen voor al het studiemateriaal. Bovendien werd niet de volledige inhoud van alle studieboeken tijdens de lessen gebruikt. Studiemateriaal op maat van de docent en de vakinhoud was dus de ideale manier om alle behoeftes in te lossen.
 

Hoe loste Select & Learn dit op?

Recent lanceerde Acco een nieuwe dienst: Select & Learn. Die maakt het docenten mogelijk om blended studiemateriaal 100% op maat te ontwerpen. Het idee is eenvoudig: de docent selecteert de Acco-content die aansluit bij de vakinhoud en vult die aan met eigen materiaal zoals extra hoofdstukken, slides, voorbeelden, … Acco doet de rest. Zo werkte het dus ook voor deze docent.

Eerst gingen de docent en de Acco-accountmanager, Line de Caluwé, in gesprek over de vakinhoud en het leerproces. Goed studiemateriaal is activerend en moet dus samengesteld worden met een sterk didactisch proces in het achterhoofd. Ook daarin ondersteunde Line de docent. Samen selecteerden ze die Acco-content die een-op-een aansluit bij de vakinhoud. Vervolgens bekeken ze op welke manier die inhoud aan de studenten gepresenteerd moet worden opdat het leerproces de student zo veel mogelijk motiveert tot het actief verwerken van de kennis. Deel van een activerend leerproces is het aanreiken van oefeningen op een online leerplatform. Line toonde daarom ook de functionaliteiten van het online platform Sofia. Ten slotte voegde de docent ook eigen materiaal toe. Dit alles werd gerealiseerd in slechts twee persoonlijke afspraken tussen Line en de docent. 

Nadien werd de offerte opgesteld. Aangezien de prijs van het nieuwe Select & Learn-studieboek een stuk lager lag dan de prijs van al het originele studiemateriaal samen, ging de docent snel akkoord en kon het productieproces van start gaan. Tijdens dat proces stond de docent in nauw contact met een Acco-redacteur die de kwaliteit nauwlettend in het oog hield. Van zodra de proefdruk was goedgekeurd door de docent, ging het Select & Learn-studieboek in druk. Na druk werd het via de vertrouwde distributiekanalen aan de studenten geleverd en kreeg de docent een eigen exemplaar. 
 

Wat was het resultaat?

Een blended Select & Learn-publicatie op maat bestaande uit 6 hoofdstukken uit het boek Psychologie van de levensloop en 5 hoofdstukken uit het boek Algemene Psychologie, inclusief de bijbehorende online oefeningen. Bovendien voegde de docent meerdere hoofdstukken eigen materiaal toe. Op die manier creëerden we samen een blended studieboek waarin de student alle content vindt voor die specifieke vakinhoud. En dat 45% goedkoper dan de aankoop van alle studieboeken die voordien op de literatuurlijst stonden. 

De student is dus tevreden want hij/zij betaalt minder voor het studiemateriaal en gebruikt tijdens de lessen nu werkelijk alle content. Ook de docent is tevreden, want deze werkt vanaf nu met een studieboek op maat dat 100% aansluit bij de vakinhoud en het leerproces van de studenten.

Select & Learn-gebruikers aan het woord

Ik ben Christel en ik geef het vak Psychologie in de Professionele bachelor in de logopedie en de audiologie.

Voor mij was studiemateriaal vinden altijd een hele opdracht. Er zijn namelijk heel veel prachtige boeken over psychologie op de markt te vinden, maar geen enkele sluit echt 100% aan bij mijn vakinhoudDat zorgde ervoor dat ik maar twee opties had: of zelf een cursus schrijven, of meerdere dure publicaties als verplicht op de literatuurlijst zetten. 

Zelf een cursus schrijven wilde ik graag doen, maar de tijd ontbrak me volledig. Naast het geven van de lessen en het ondersteunen van de studenten, zit ik ook in meerdere werkgroepen over onder meer de curriculumhervorming. Na die werkuren nog schrijven, was gewoon te veel. Hoe graag ik het ook wilde. Dan blijft optie twee open: meerdere studieboeken op de literatuurlijst zetten om ervoor te zorgen dat de hele vakinhoud behandeld is. Maar dat maakt het dan weer zo duur voor de studenten. En zeker als je maar een deel van de content gebruikt, is het zonde om de studenten die dure boeken te laten aankopen. Ik zat dus een beetje gewrongen. 

Maar toen maakte ik kennis met Select & Learn. Deze nieuwe dienst laat me toe een studieboek 100% op maat van mijn vakinhoud te maken. Ik selecteerde gewoon die content uit de Acco-studieboeken die ik voor mijn vak nodig heb. En ik vulde die nog aan met drie zelfgeschreven hoofdstukken en de slides die ik in de lessen gebruik. Heel eenvoudig en snel. En steeds in persoonlijk contact met de Acco-accountmanager, die me ondersteunde tijdens het hele proces. 

Eind september gingen mijn studenten voor het eerst met hun nieuwe Select & Learn-studieboek aan de slag. Ik hoorde veel positieve reacties. Niet enkel over het studieboek, maar ook over de prijs. Select & Learn heeft me dus echt geholpen om op een efficiënte en flexibele manier een oplossing te vinden voor mijn studiemateriaal.

Ik ben Johan en ik ben beleidsmedewerker curriculum voor de Faculteit Sociale wetenschappen.

Vorig academiejaar was pittig. Zowel voor de docenten als voor de beleidsmedewerkers. Omdat we als universiteit mee willen evolueren met de noden van de studenten en het werkveld worden we aangemoedigd om te innoveren en onze curricula te hervormen.

Een van de manieren waarop onze faculteit wil inspelen op die evolutie is door te werken met activerend leren. In de eerste plaats vertaalt zich dat in sterke digitale content in de eigen LMS. Maar onze studenten werken ook nog steeds graag met een papieren studieboek. En hier komt het prijsbewustzijn van de student dan weer naar boven. Studenten willen absoluut niet te veel betalen voor hun studiemateriaal en willen vooral niet betalen voor content die ze niet nodig hebben. Meerdere boeken op de literatuurlijst zetten waarvan slechts de helft van de inhoud wordt gebruikt, is echt geen optie. Docenten willen dus werken met studiemateriaal op maat van hun specifieke vakinhoud. En die content moet flexibel en snel beschikbaar zijn. 

Toen het Acco-team Select & Learn aan onze werkgroep voorstelde, waren we aangenaam verrast. Select & Learn geeft onze docenten namelijk de kans om te blijven werken met kwalitatieve leercontent, maar dan wel enkel die content die ze werkelijk nodig hebben en in hun les gebruiken.

Bovendien is een blended Select & Learn-publicatie ook mogelijk. Hierdoor ontwerpen de docenten niet enkel een papieren studieboek op maat, maar vullen ze dat meteen aan met online oefeningen. Hierdoor werken de studenten toch nog steeds met sterk activerend en motiverend studiemateriaal op maat.

Even vreesden we dat onze studenten dan met twee online tools zouden moeten werken, de LMS van onze onderwijsinstelling en het online platform Sofia van Acco, maar ook die vrees bleek ongegrond. Sofia koppelt namelijk efficiënt met onze LMS, waardoor onze studenten in één digitale omgeving werken. Select & Learn blijkt dus echt een goede oplossing voor de uitdagingen van onze docenten.

Aan de slag met Select & Learn?

Klaar om zelf je Select & Learn-publicatie samen te stellen?

 • Ken je de Acco-publicaties goed en weet je precies welke content je wil samenvoegen tot een nieuwe uitgave?
 • Wil je graag je eigen materiaal aan die nieuwe publicatie toevoegen? 

Perfect, je hebt nu alle elementen in handen om zelf aan de slag te gaan met Select & Learn. Surf naar https://selectandlearn.be/app, registreer je of log in met je bestaande Acco-account en ontwerp in enkele eenvoudige stappen je blended Select & Learn-publicatie op maat. 

Hoe ontwerp ik mijn Select & Learn-publicatie?

In de Select & Learn-app ontwerp je in enkele eenvoudige stappen je blended Select & Learn-publicatie:

 1. Surf naar https://selectandlearn.be/app en log in met je bestaande Acco-account. Heb je nog geen Acco-account? Registreer je dan snel als nieuwe Acco-klant.
 2. Blader door de Select & Learn-catalogus en ontdek het Acco-studiemateriaal op basis waarvan je een Select & Learn-publicatie kan samenstellen.
 3. Weet je precies welke Acco-content je nodig hebt? Maak dan nu je eerste Select & Learn-publicatie aan door te klikken op de knop ‘Maak nieuwe Select & Learn’. Vul de gegevens van je Select & Learn-publicatie in, zoals titel, opleiding en onderwijsinstelling.
 4. Klik nu op de knop ‘Toevoegen uit catalogus’. Selecteer in de Select & Learn-catalogus de Acco-publicaties die je nodig hebt en vervolgens de specifieke hoofdstukken die je wil opnemen. Klik op ‘Toevoegen aan geselecteerde Select & Learn’ en de gekozen hoofdstukken worden in je Select & Learn-publicatie opgenomen. Is de Acco-uitgave blended? Dan je Select & Learn-publicatie ook. 
 5. Klik op de knop ‘Eigen inhoud toevoegen’ en voeg ook je eigen materiaal toe aan de Select & Learn-publicatie. Tip: digitaal studiemateriaal kan je ook beschikbaar maken voor je studenten in de Select & Learn-bookshelf op Sofia.
 6. Kies nu de afwerking van je Select & Learn-publicatie en laat ons weten hoeveel exemplaren je wenst. Select & Learn is al mogelijk vanaf 10 exemplaren.
 7. Wanneer je het bestelproces hebt doorlopen en je Select & Learn-publicatie hebt bevestigd, starten wij de productie. Je studenten kunnen de Select & Learn-publicatie aankopen in de boekhandel van je keuze.

Heb je nood aan ondersteuning?

 • Heb je advies en ondersteuning nodig bij de samenstelling van je Select & Learn-publicatie?
 • Wil je een blended uitgave met een sterk activerend en motiverend leerproces op maat van je studenten ontwerpen? 

Neem dan vrijblijvend contact op met onze accountmanager Line De Caluwé en zij begeleidt je stap voor stap bij de realisatie van jouw studiemateriaal op maat.

Sluit Menu