Heb je een vervelende huiduitslag en zoek je de ideale crème? Heeft je kind hoofdpijn en vraag je je af wat je mag geven? Wil je weten welke bijwerkingen een bepaald geneesmiddel heeft? De nieuwe editie van Geneesmiddelen geeft de antwoorden op al je vragen over het gebruik van geneesmiddelen.

Wist je dat …

… je een middel tegen maagzuur best twee uur voor of na andere geneesmiddelen inneemt? Geneesmiddelen tegen maagzuur kunnen namelijk andere geneesmiddelen vasthouden in de darm en hun opname in het bloed beletten. Dat kan de werking van het geneesmiddel belemmeren, denk bijvoorbeeld aan de anticonceptiepil.

… een geneesmiddel bij de maaltijd innemen de eenvoudigste manier is om te beletten dat er veel geneesmiddel tegelijk in het bloed terechtkomt? Vermengd met voedsel gaat een geneesmiddel trager door de maag. Zo kan er in de darm competitie ontstaan tussen het geneesmiddel en de bestanddelen uit de voeding om in het bloed te geraken. In plaats van een snel stijgende hoge concentratie of een piek in het bloed komt er dan eerder een soort ‘bult’. Dat zorgt bijvoorbeeld voor minder duizeligheid bij bepaalde antibiotica.

… je aan de hand van het letterwoord ‘RICE’ kan onthouden welke maatregelen je moet nemen bij het oplopen van een letsel? ‘RICE’ staat voor Rust – IJs – Compressie (verband) – Elevatie (het getroffen lichaamsdeel omhoog brengen).

… je je ook best laat vaccineren tegen de griep als je werkt in een rust- en verzorgingstehuis? Een inenting tegen de griep vermindert de kans op infectie bij de personeelsleden en doet het aantal infecties en overlijdens bij de bewoners van het rust- of verzorgingstehuis dalen.

… je mogelijk reisziek wordt door koffie te drinken of sinaasappelen te eten? Probeer dus volgende keer dat je op reis vertrekt geen koffie te drinken en misschien word je deze keer niet ziek onderweg.

Tips en tricks

In Geneesmiddelen kan je ook tips vinden bij het gebruik van bepaalde geneesmiddelen of hoe je kwaaltjes kan vermijden. Hieronder een aantal voorbeelden, zoals het gebruik van neussprays.

Hoe kan je zure oprispingen verminderen of vermijden?

 • Vermijd zure dranken (fruitsap, koolzuurhoudende dranken), roken, alcohol, chocolade en koffie.
 • Kies voor kleine, licht verteerbare maaltijden in plaats van zware, volumineuze bergen voedsel.
 • Spannende kledij rond de buik of veel voorovergebogen staan, is afgeraden.
 • Een controle van het lichaamsgewicht is aangeraden.
 • Slaap eventueel met het hoofd wat hoger dan de voeten.

Heb je last van acne of puistjes? Hieronder enkele tips:

 • Probeer zoveel mogelijk dekkende cosmetica te vermijden. Dekkende make-up verstopt je talgklieren en kan op die manier acne veroorzaken of verergeren.
 • Duw zwarte puntjes niet uit met je vingers. Je mag ze enkel uitduwen met een speciaal lepeltje. Het is ook belangrijk om nadien je huid goed te ontsmetten. Peuteren en prutsen aan letsels van acne of puistjes is ook uit den boze, anders kunnen ze moeilijk genezen.
 • Zomerzon op je huid kan voor puistjes zorgen. Blijf dus niet te lang in de zon en smeer je goed in met zonnecrème.
 • Chocolade, zoetigheden, chips en vettig eten hebben daarentegen geen enkele invloed op het ontstaan of de genezing van acne.

Je kan verslaafd raken aan neussprays, maar weet je ook hoe je terug kan ontwennen?

 • Spuit maar in één neusgat tot het niet-behandelde neusgat zich spontaan herstelt.
 • Laat de apotheker het preparaat stap voor stap verdunnen met een zoutoplossing tot er geen vaatvernauwende stof meer in de neusspray in zit.

In Geneesmiddelen kan je al die weetjes, tips en meer terugvinden. Samen met een overzicht van de meer dan 7.000 beschikbare geneesmiddelen voor niet-ingewijden. Aan de hand van dit boek kan je dus een weg vinden door het enorme aanbod en altijd goed geïnformeerd het juiste geneesmiddel kiezen.

Over het boek

Geneesmiddelen moeten ons beter maken, maar roepen ook heel wat vragen op. Het blijft een hele klus om je een weg te banen door de meer dan 7.000 beschikbare, gecommercialiseerde geneesmiddelen. Dit boek wil je coach zijn bij de omgang met medicijnen.

Deze uitgave noemt geneesmiddelen bij hun merknaam en groepeert ze volgens hun werking. De auteurs gaan dieper in op het gebruik van medicatie en de mogelijke nevenwerkingen. Ze leggen de geneesmiddelen ook op de apothekersbalans om de voor- en nadelen af te wegen. De alfabetische index met namen van geneesmiddelen, aandoeningen en trefwoorden vergemakkelijkt het opzoeken. Deze volledig geactualiseerde editie bevat nieuwe informatie over medicatie bij pijn en voor de luchtwegen, het spijsverterings-, zenuw- en hormonale stelsel, en hart en bloedvaten. Er zijn nieuwe hoofdstukken toegevoegd over geneesmiddelen bij palliatieve zorg, chemotherapie en infecties.

Gert Laekeman, Luc Leyssens, Geneesmiddelen. Wat de bijsluiter niet vertelt. (Acco Uitgeverij, 2018). 240 blz. € 20,55. ISBN 9789463442558

Verkrijgbaar via de Acco-webshop of in de boekhandel.

Over de auteurs

Gert Laekeman is em. gewoon hoogleraar aan de Faculteit Farmaceutische Wetenschappen van de KU Leuven, waar hij farmacotherapie en fytotherapie doceerde. Hij was verantwoordelijk voor een netwerk van meer dan 600 stageapotheken voor de opleiding van officina-apothekers. Hij zetelt in verschillende commissies en organisaties op nationaal en internationaal vlak en is (co)auteur van een tiental boeken over geneesmiddelen en honderden bijdragen in (internationale) vaktijdschriften.

Luc Leyssens studeerde af als apotheker aan de KU Leuven en behaalde er een doctoraat in de farmaceutische wetenschappen. Hij doceert geneesmiddelenkennis in de opleiding Farmaceutisch-Technisch Assistent bij Syntra. Voorheen was hij onderzoeker aan het Dr. L. Willems-Instituut, nu als Biomed onderdeel van UHasselt. Luc Leyssens lanceerde samen met enkele partners het eerste uitgebreide elektronische leermiddel voor apothekers, namelijk www.farmamozaiek.be. Tot voor kort beheerde hij in opdracht van de beroepsverenigingen een farmacologische vragenbox voor apothekers.

Geef een reactie

Sluit Menu