Eerste hulp bij een wonde

Het overkomt ons allemaal wel eens: je kind valt bij het voetballen en schaaft zijn knie, je bent bezig aan de groentjes voor het avondeten en snijdt in je vinger, … Iedereen heeft wel eens een wonde en iedereen moet wel eens een wonde verzorgen. Maar hoe doe je dat nu het beste? Hoe spoel je een wonde en hoe zorg je ervoor dat die zo snel mogelijk geneest? Het boek Eerste hulp geeft je heel wat handige en direct toepasbare tips & tricks, zoals dit stappenplan voor de verzorging van een wonde:

  1. Als het slachtoffer veel pijn heeft, geef dan eerst een pijnstiller.
  2. Zorg ervoor dat de wonde stopt met bloeden door er stromend water over te laten lopen. Voor grote wonden kan je druk uitoefenen op de wonde tot het bloeden stopt.
  3. Reinig de wonde door hem grondig te spoelen met water en zeep. Zo verwijder je het vuil dat erin zit.
  4. Daarna moet je de wonde én de wondranden ontsmetten. Op die manier kan de wonde genezen en worden infecties vermeden.
  5. Zorg voor een vochtige wondheling. Dat lees je goed: laat een wonde niet aan de lucht genezen, maar kies voor vochtige wondheling. Zo geneest de wonde sneller.

De specifieke verzorging van een wonde is afhankelijk van het type wonde. Een eenvoudige schaafwonde op de knie van een kindje moet je anders verzorgen dan een snijwonde op je eigen duim na een enthousiaste groenteschilsessie.

Wil je precies weten hoe je elk type wonde moet verzorgen? En wil je jouw kennis van eerste hulp vergroten? Dan is het boek Eerste Hulp een echte aanrader. Met de praktische informatie verrijkt met veel fotomateriaal in het boek en de duidelijke informatie- en instructiefilmpjes op Sofia, verdiep je jouw kennis van EHBO snel en efficiënt.

Over het boek

Als zorgverlener wil je op eender welk moment optimale eerste hulp kunnen bieden. De juiste reactie maakt immers vaak het verschil tussen leven en dood. Daarom wil je er zeker van zijn dat je acties berusten op evidentie, de best practices volgen en ondersteund zijn door de laatste technologische ontwikkelingen. 

Eerste hulp. Wegwijzer voor zorgberoepen vertrekt vanuit jouw voorkennis en noden als zorgverlener. Deze uitgave neemt je mee op weg in de dringende geneeskundige hulpverlening, evaluatie van noodsituaties, verzorging van wonden, letsels en fracturen, evacuatietechnieken en houdingen. Ook eerste hulp bij kinderen, zwangere vrouwen, ouderen, mensen van andere culturen, rampen en seksueel geweld komen aan bod. 

Deze digitaal verrijkte uitgave ondersteunt je met concrete leerdoelen en tal van voorbeelden, stappenplannen, casussen, video’s, interactieve vragen, handige links en een discussieforum. Zo ben je grondig voorbereid om de beste eerste hulp te bieden.

Nathalie Charlier, Stefaan Nijs, Marc Sabbe, Eerste hulp – Wegwijzer voor zorgberoepen (Acco uitgeverij, Leuven, 2019). 200 blz. €42. ISBN: 9789463791427

Verkrijgbaar via de Acco-webshop of in de boekhandel.

Over de auteurs

Nathalie Charlier is hoofddocent Eerste hulp (EHBO) en programmadirecteur voor de Educatieve Master in de Gezondheidswetenschappen aan de KU Leuven. Ze is erkend als bedrijfseerstehulpopleider door de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg.

Stefaan Nijs leidt de dienst Traumatologie van het UZ Leuven en doceert als hoogleraar aan de KU Leuven onder meer traumatologie en EHBO.

Marc Sabbe is kliniekhoofd van de dienst Urgentiegeneeskunde van het UZ Leuven en hoofd van de afdeling Urgentiegeneeskunde van d e Faculteit Geneeskunde KU Leuven. Hij doceert als deeltijds hoogleraar urgentiegeneeskunde, rampengeneeskunde en EHBO.

Geef een reactie

Sluit Menu