Wist je dat…

je ook vergiftigd kan worden door een langdurige blootstelling aan een lage dosis van een gif?

zelfs water een gif kan zijn? Als je meer water drinkt dan er uitgewaterd kan worden, worden je lichaamseigen stoffen verdund. Daardoor kan je zenuwstelsel ernstig aangetast worden, wat kan leiden tot een epilepsieaanval.

je lichaam ook gifstoffen kan opnemen via je huid? Zo moet je bijvoorbeeld opletten wanneer je giftige sproeistoffen gebruikt en je huid goed beschermen.

Pas op

Vergiftiging kan iedereen overkomen. Van kleine kindjes die per ongeluk van een poetsproduct drinken tot mensen die door een kachel of draaiende motor een CO-vergiftiging oplopen. Daarom is het zo belangrijk om te weten hoe je een vergiftiging kan herkennen en behandelen.

Hoe herkennen?

Aan de omgeving van het slachtoffer kan je vaak al zien wat de oorzaak van de vergiftiging is, bijvoorbeeld een lege medicatieverpakking of een sterke gasgeur. Ook bij het slachtoffer zelf kan je symptomen ontdekken die kunnen wijzen op een vergiftiging, zoals een voorgeschiedenis van druggebruik of vreemd gedrag dat anders nooit voorkomt.

Hoe behandelen?

Je laat de behandeling van een vergiftiging het best over aan experts. Een vergiftiging zelf behandelen, kan heel gevaarlijk zijn. Zo is je eerste reactie misschien het slachtoffer te laten braken en zo het gif over te geven. Maar dat kan juist voor nog meer schade zorgen. Bij braken komt de schadelijke stof namelijk opnieuw langs de slokdarm en zorgt die zo nog eens voor schade.

Je schakelt dus beter professionele hulp in. Bel zo snel mogelijk naar de huisarts of het nationaal antigifcentrum (070/245 245). Zij weten je precies te vertellen wat je moet doen in geval van vergiftiging. Geef hun zoveel mogelijk informatie over de vergiftiging, het ingenomen product, de dosis en de duur van de vergiftiging.

Wil je meer weten over vergiftigingen en hoe je ze kan herkennen? En wil je jouw kennis over eerste hulp vergroten? Dan is het boek Eerste hulp een echte aanrader. Dankzij de praktische informatie, verrijkt met talrijke foto’s, in het boek en de duidelijke informatie- en instructiefilmpjes op het online leerplatform Sofia, verdiep je jouw kennis van EHBO snel en efficiënt.

Nathalie Charlier, Stefaan Nijs, Marc Sabbe, Eerste Hulp – Wegwijzer voor zorgberoepen (Acco, 2019). 200 blz. € 42. ISBN: 9789463791427

Verkrijgbaar via de Acco-webshop of in de boekhandel.

Geef een reactie

Sluit Menu