Turnen is fun!

Het is niet altijd even makkelijk om jongeren daarvan te overtuigen, soms vinden ze turnen ronduit saai. Maar wanneer je hen op hun eigen niveau en tempo én met de nodige fun en kicks uitdaagt, wordt turnen echt fun! Het is maar hoe je het aanpakt… 

Uitdagingen

Of je nu lesgeeft in het basis- of secundair onderwijs, de turnclub of een recreatieve vereniging, elke lesgever of trainer heeft zo zijn uitdagingen. Soms gaat het erom de jongeren in beweging te krijgen. Anderen vragen zich af hoe om te gaan met niveauverschillen binnen een groep. Of hoe zorg je voor succes, zowel in de groep als individueel? En probeer maar eens je turners zelfstandig maar toch gestructureerd te laten werken…

Turnen met een QR-code

Bart Thijs en Robin De Vil, auteurs van het boek Turn IT on, weten als geen ander waarmee je als lesgever of trainer te maken krijgt. Daarom hebben ze een logische turnopbouw uitgewerkt, vertrekkend vanuit bewegingsfamilies. Stap voor stap nemen ze je mee door elke oefening. Ze informeren over de materiaalopstelling, leggen helperstechnieken uit en geven tal van didactische tips.

Hoe ga je daar nu mee aan de slag? De auteurs hebben ervoor gezorgd dat je het allemaal in het echt kunt beleven. Elke oefening wordt getoond in een filmpje. Je scant eenvoudig de QR-code en je ziet de oefening meteen uitgevoerd.

Van turnen naar freerunnen

De auteurs maken ook een uitstap over de muren van de turnzaal heen met de basistechnieken van het freerunnen. Met een knipoog vanuit het klassieke turnen naar de vrijere en meer gewaagde sprongen van het freerunnen: je turners zijn gegarandeerd enthousiast!

Een échte topper!

Olympisch turner Dennis Goossens zegt het als volgt: “Turnen is pure FUN! Het is grenzen verleggen én beleven. En dat is nu de exacte focus van dit boek. Het zet je op weg naar turnlessen waarin zowel de doorsneeleerling als de gevorderde recreatieve gymnast wordt uitgedaagd.”

Over het boek

Vind jij turnen fantastisch en wil je in het turnen grenzen verleggen? Turn IT on geeft de perfecte oplossing. In dit boek werken de auteurs Bart Thijs en Robin De Vil via bewegingsfamilies een logische turnopbouw uit met focus op sprongen.

Bart Thijs en Robin De Vil, Turn IT on (Acco uitgeverij, Leuven, 2018). 232 blz. €35. ISBN: 9789463441971

Verkrijgbaar via de Acco-webshop of in de boekhandel.

Over de auteurs

Bart Thijs is docent LO aan Odisee Hogeschool, Campus Parnas en trainer A Artistieke Gymnastiek Heren (AGH). Verder coacht hij duursporters, vooral triatleten, en is hij een gepassioneerde, meervoudige IronMan.

Robin De Vil is docent LO aan Odisee Hogeschool Campus Waas en leerkracht toestelturnen aan de sportafdeling van de Broederschool Biotechnische en Sport te Sint-Niklaas. Hij is instructeur B turnen en geeft al meerdere jaren didactische en technische bijscholingen turnen, onder meer voor de Gymfed, KU Leuven, Pedic en BVLO. In zijn vrije tijd is hij een gepassioneerd freeride skiër.

Geef een reactie

Sluit Menu