Als sportcoach of -leerkracht maakte je samen met je sporters afspraken. Je legde uit welke regels belangrijk zijn en waarom. Komen ze de afspraken nu na? Wat als ze de regels niet volgen?

Hoe bewaak je op een motiverende manier grenzen?

Je hebt samen met je sporters de grenzen vastgelegd en uitgelegd waarom ze belangrijk zijn. Toch gebeurt het dat ze de regels aan hun laars lappen en afspraken niet nakomen. Wat doe je dan?

 • Wees consequent
  • Het heeft weinig zin om grenzen af te spreken als je er niets mee doet. Ben je niet consequent? Dan is het voor je sporters onvoorspelbaar of je zal optreden. En dat werkt probleemgedrag in de hand.
 • Herinner je sporters op vaste tijdstippen aan de regels
  • Wijs je sporters regelmatig op de afspraken. Is een sporter te laat voor de training? Vraag dan consequent naar de reden. Herhaal waarom het belangrijk is om op tijd te komen.
 • Behandel elke sporter hetzelfde
  • Twee sporters die dezelfde grens overschrijden, behandel je best op dezelfde manier. Doe je dat niet? Dan creëer je frustraties bij je sporters. Want ze ervaren het verschil als onfair.
 • Communiceer uitnodigend
  • Hoe geïrriteerd je ook bent, roepen is nooit de oplossing. Benoem rustig het probleem. Formuleer daarna uitnodigend een voorstel. Geef ook een reden waarom de regel belangrijk is en onderbouw met argumenten. Zo begrijpt je sporter het waarom.

Wat als je sporters herhaaldelijk de regels niet volgen?

Sporters die grenzen blijven overschrijden, zien het belang van de regels niet in. In dat geval moet je luisteren naar hun mening en in dialoog gaan. Probeer hun kant van het verhaal te begrijpen. Je moet niet toegeven en je regel veranderen. Zie het als een kans. Leg de regel opnieuw uit en geef je sporters een stem. Zo voelen ze zich toch begrepen.

Misschien is dit het uitgelezen moment om de regels te herzien? Als sporters telkens dezelfde grenzen overschrijden, is het misschien tijd om die samen opnieuw te bekijken. Houd niet te rigide vast aan je regels, stel je flexibel op en bekijk welke afspraken werken en welke niet. Ga samen met je sporters op zoek naar de redenen waarom ze niet werken en naar manieren om bij te sturen.

Wil je weten hoe je meer dan alleen grenzen kan bewaken op een motiverende wijze? Lees hier hoe je motiverend kan coachen tijdens een training en wedstrijd.

Ben je gemotiveerd om nog meer bij te leren? Registreer je dan nu voor toegang tot onze gratis online cursus.

In deze online cursus leer je hoe je een motiverende coach kunt worden. We hanteren een praktijkgerichte invalshoek, met verwijzingen naar herkenbare situaties.

 • Hoe motiveer je sporters tijdens de training?
 • Hoe motiveer je sporters voor en tijdens de wedstrijd?
 • Hoe introduceer en bewaak je grenzen?

De aanpak is gebaseerd op de dimensies, grondhoudingen en bouwstenen voor een motiverende coachingstijl uit het boek Motiverend coachen in de sport. 

Geef een reactie

Sluit Menu