Een van je leerlingen is er vandaag met zijn hoofd niet bij. Hij staart wat naar buiten en is duidelijk niet bij de les. Je twijfelt, spreek je hem erover aan of niet? Wanneer je hem even later alleen op de speelplaats ziet staan, stap je erop af. Hoewel hij eerst wat terughoudend is, komt het verhaal toch snel naar boven: “Mijn mama heeft kanker.”

En jij? Wat doe je nu?

Het is niet makkelijk om met zo’n situatie om te gaan. Bespreek daarom duidelijk met de leerling waar hij zich goed bij voelt. Als hij ervoor kiest om zijn klasgenoten in te lichten, doe je dat het best via een klasgesprek. Misschien is een klasgesprek over zo’n moeilijk thema voor jou ook nieuw. Daarom helpen we je graag op weg met enkele tips ter voorbereiding.

Tip 1: Vraag toestemming aan de ouders en overleg wat je mag vertellen aan de klas.

Tip 2: Overleg samen met het kind wanneer jullie het gaan bespreken in de klas. Bereid het gesprek samen voor en spreek af wat je leerling zelf wil vertellen en wat jij daaraan kan toevoegen. 

Tip 3: Beperk de informatie tot wat past. Als chemotherapie niet van toepassing is, hoef je dat ook niet te bespreken met de klasgroep.

Tip 4: Breng alle ouders van de klasgenoten op de hoogte van dit klasgesprek, zo zijn ze voorbereid op bepaalde vragen of emoties van hun kinderen.

Tip 5: Hier vind je nuttige tekeningen. Maak er praatplaten van door ze af te drukken en gebruik ze voor je uitleg. Geef ze zeker ook door aan de andere kinderen en geef hen de ruimte om er vragen bij te stellen.

Bovenstaande tips zijn alvast een begin, maar wees ook voorbereid op moeilijke vragen. Je hoeft vragen over de dood niet te ontwijken. Het stelt kinderen net gerust om over die angst te mogen spreken. Ze leven met de onzekerheid of kanker te genezen is en dat is lastig. Die vraag is zelfs door dokters niet met zekerheid te beantwoorden. Vervang daarom het woord ‘genezen’ door ‘verbeteren’ en combineer dat met de hoopvolle boodschap dat de dokters hun uiterste best doen.

Vergeet ook niet te vermelden dat kanker niét besmettelijk is. Er zijn geen beestjes die overspringen, dus een dikke knuffel aan elkaar geven mag!

Een leerling vertelt je dat een (groot)ouder kanker heeft. Wat doe je dan als leerkracht?

Met kinderen praten over moeilijke thema’s zoals kanker is een hele uitdaging. Je wil troost bieden, steun bieden, helpen waar mogelijk. Maar ook als leerkracht beschik je niet over alle antwoorden. 

Over Grote woorden bij kanker

Wanneer kanker toeslaat, schieten woorden vaak tekort. Wat vertel ik mijn (klein)kind? Dit boek wil grote woorden als kanker, chemo en bestraling uitleggen op kindermaat; kindvriendelijk maar niet kinderachtig. 

Via gespreks- en speltechnieken komen gemeenschappelijke bezorgdheden naar de oppervlakte. Stapsgewijs staat beschreven hoe een groepsgesprek, gezinsgesprek of individueel gesprek aangepakt wordt. Een houvast voor leerkrachten, hulpverleners en familie.

Cindy Verhulst, Katrien Vanhauwaert, Grote woorden bij kanker (Acco uitgeverij, Leuven, 2014). 44 blz. €20,60. ISBN: 9789033498251

Verkrijgbaar via de Acco-webshop of in de boekhandel.

Geef een reactie

Sluit Menu