In september gaan veel peuters voor de eerste keer naar school. De zomermaanden zijn dan ook een ideaal moment om je kind zindelijk te leren zijn. Zo geef je je kind de best mogelijke start in de klas.

Met de zindelijkheidstraining start je beter op tijd én met de hulp van iedereen die bij de opvoeding van je kind betrokken is. Maar hoe pak je dat aan?

Timing is alles

Wanneer je precies met de zindelijkheidstraining van je peuter kunt starten, hangt van veel factoren af. Er is geen vaste leeftijd die geldt voor alle peuters. Dat maakt het natuurlijk niet gemakkelijker om het ideale moment voor je peuter te bepalen.

Uit meerdere onderzoeken komt naar voren dat je al kunt starten met zindelijkheidstraining wanneer je kind 18-24 maanden is. Op die leeftijd vertonen de meeste kinderen al voldoende rijpheidssignalen die aangeven dat ze er klaar voor zijn.

Belangrijk is ook dat je als ouder de signalen leert herkennen waarmee je kind aangeeft dat het moet plassen. Zo kun je gemakkelijker inschatten of je kind klaar is om met de zindelijkheidstraining te beginnen.

Afbeelding zindelijkheid WC-rol
Tekening uit Je kind zindelijk krijgen? Dat doe je zo!

 

 Hoe train je je kind? Enkele tips

  • Bereid eerst jezelf goed voor. Werk met een stappenplan.
  • Bereid je peuter voor. Vertel over de zindelijkheidstraining enkele dagen voor je ermee start. Laat je kind ook al wennen aan het potje.
  • Vertel aan je kind dat iedereen naar het toilet moet gaan en toon dat ook; peuters leren door te imiteren.
  • Volg altijd dezelfde routine. Routines stellen je peuter gerust.

Meer weten over zindelijkheidstraining?

Deze inzichten en tips komen uit het boek Je kind zindelijk krijgen? Dat doe je zo! van Alexandra Vermandel.

Lees nu het proefhoofdstuk of bekijk de inhoudsopgave.

Over het boek

Je kind zindelijk krijgen? Dat doe je zo! laat je het proces van zindelijk worden beter begrijpen vanuit een wetenschappelijk onderbouwde visie. De vele tips en tricks en getuigenissen helpen je – als ouder en als begeleider – om de peuter overdag zindelijk te krijgen. 

Alexandra Vermandel, Je kind zindelijk krijgen? Dat doe je zo! (Acco Uitgeverij, Leuven, 2017). 152 blz. €19.95. ISBN: 9789463440189

Verkrijgbaar via de Acco-webshop of in de boekhandel.

Over de auteurs

ALEXANDRA VERMANDEL is kleuterleidster, kinesitherapeut, docent Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie aan de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de UAntwerpen en coördinator van de Klein Bekken Kliniek in het UZ Antwerpen. Zindelijkheid behoort al tien jaar tot haar onderzoeksdomein.

Deze post heeft een reactie

Geef een reactie

Sluit Menu