Zomer, het ideale moment om je kind zindelijk te maken. Er is tijd voor je peuter en het potje. Zo geef je je kind in september de best mogelijke start in de klas. 

Met zindelijkheidstraining start je beter op tijd én met de hulp van iedereen die bij de opvoeding van je kind betrokken is. Maar hoe pak je dat aan?

Wanneer start je het best met de zindelijkheidstraining van je peuter?

Dat hangt van veel factoren af. Er is geen vaste leeftijd die geldt voor alle peuters. Helaas maakt dat het voor jou natuurlijk niet gemakkelijker om het ideale moment voor jouw kind te bepalen.

Uit meerdere onderzoeken komt naar voren dat je al kunt starten met zindelijkheidstraining wanneer je kind 18-24 maanden is. Op die leeftijd vertonen de meeste kinderen al voldoende rijpheidssignalen die aangeven dat ze er klaar voor zijn.

Afbeelding zindelijkheid WC-rol
Tekening uit Je kind zindelijk krijgen? Dat doe je zo!

Hoe herken je zo’n signalen?

Hoe geeft je kind aan dat het moet plassen? Probeer die signalen te herkennen. Zo kun je gemakkelijker inschatten of je kind klaar is om met de zindelijkheidstraining te beginnen.

Hoe train je jouw kind?

  1. Bereid jezelf en je peuter goed voor. Werk met een stappenplan en laat je kind al wennen aan het potje voor je start met de training.

  2. Vertel aan je kind dat iedereen naar het toilet moet gaan en toon dat ook; peuters leren door te imiteren.

  3. Volg altijd dezelfde routine. Routines stellen je peuter gerust.

 

Zo, succes. En wees gerust, Frank heeft een droge zomer voorspeld!

Klaar om te starten met potjestraining? 

Jij bent er klaar voor om de luiers achterwege te laten. En je kind ziet de zindelijkheidstraining helemaal zitten. Maar hoe begin je daaraan? Enkele handige tips en tricks om alvast te starten met potjestraining zijn gratis voor jou beschikbaar.

Je kind zindelijk krijgen? Dat doe je zo!

Zindelijkheidstraining. Geen simpele opdracht. Terwijl het ene kind haast vanzelf droog wordt, kost zindelijk worden het andere kind heel wat moeite. Voeg daar het drukke leven van werkende ouders aan toe en het is begrijpelijk dat heel wat ouders deze fase uitstellen.

Toch begin je er best op tijd aan. Maar hoe? En wanneer is je kind klaar voor de zindelijkheidstraining?

Alexandra Vermandel, Je kind zindelijk krijgen? Dat doe je zo! (Acco Uitgeverij, Leuven, 2017). 152 blz. €20,55. ISBN: 9789463440189

Verkrijgbaar via de Acco-webshop of in de boekhandel.

Geef een reactie

Sluit Menu