Zomervakantie. Je kleuters zijn thuis en willen natuurlijk spelen. Spelen, spelen, spelen! Niet makkelijk hè, om steeds een nieuw, uitdagend spel te bedenken? Daar heb je geen tijd voor. En voor je het weet, zitten je kinderen naar het kleine scherm te turen.

Nochtans heeft een kind niet veel nodig om te spelen. Een gezonde verbeelding is vaak al voldoende. Dus laat je kind maar spelen: binnen, buiten, boven en onder. Want kleuterspelletjes zijn noodzakelijk als motor van ontwikkeling.

Mijn kleuter houdt zich urenlang bezig met spelletjes op de tablet. Is dat niet voldoende?

Helaas niet. Bij spelen hoort ook bewegen. Want beweging heeft voor een kleuter veel voordelen met het oog op de verdere ontwikkeling. Door bewegingsopvoeding leert je kind…

  1. springen, klimmen en snel reageren;
  2. zijn of haar eigen lichaam beter kennen;
  3. sociaal functioneren door contact te maken met andere kinderen.

Akkoord, beweging is belangrijk. Maar hoe zet ik mijn kleuter daartoe aan?

Kleuters kan je leren bewegen via speelkriebels. Zo creëer je ontwikkelingskansen voor je kleuter en leer je ook zelf om je kind te observeren en te begeleiden. Win-win!

Speelkriebels? Wat zijn dat?

Het begrip ‘speelkriebel’ is de ludieke vertaling van het kernidee, namelijk spelletjes voor kleuters. Een speelkriebel is wat kinderen aantrekt en bewegingsdrang uitlokt. Zo gaan ze interacties aan met andere kinderen, spelmateriaal, de ruimte…

Klinkt leuk, maar hoe begin ik daaraan?

In het boek Speelkriebels voor kleuters vind je 200 spelen, waarbij telkens de ontwikkelingskansen van het spel geformuleerd zijn. Door met die ontwikkelingskansen aan de slag te gaan, kan je als kleuterbegeleider of ouder observeren hoe de kinderen reageren. Zo sta je ook voor hen klaar wanneer je merkt dat ze het moeilijk hebben.

Dus als ik het goed begrijp is spelen niet alleen leuk, maar ook noodzakelijk voor een goede ontwikkeling van mijn kleuter?

Correct!

 

Kriebelt het om meer te weten? 

Kleuters willen maar één ding: spelen, spelen, spelen! Maar heb je wel genoeg spelideeën om de zomer te vullen?  Nee? In deze download vind je inspiratie om te starten:

  • spelletjes voor kleine en grote groepen;
  • pedagogische en organisatorische tips;
  • ontwikkelingskansen voor kleuters bij elk spel.

Benieuwd? 

Over het boek

Kleuters? Die moeten spelen. Samen spelen, buiten spelen, zoveel mogelijk spelen. Met Speelkriebels voor kleuters ontdek je wel 200 spelletjes. Voor wie? 2,5- tot 6-jarigen. En de ouder of kleuterbegeleider? Die leert hoe je een spel aanbrengt en begeleidt, hoe je kleuters in kleine groepen zelfstandig laat spelen en hoe je jonge kinderen via bewegingsspel prikkelt tot ontwikkeling.

Veerle Florquin en Els Bertrands, Speelkriebels voor kleuters. Ontwikkelingsgericht werken met bewegingsspelen (Acco uitgeverij, Leuven, 2017). 450 blz. €35. ISBN: 9789463440165

Verkrijgbaar via de Acco-webshop of in de boekhandel.

Geef een reactie

Sluit Menu