Heb jij een energieke kleuter die voortdurend bezig is met iets dat hem boeit? Of een peuter die al vlot spreekt en over een heuse woordenschat beschikt? Misschien wil jouw jonge dochter dolgraag leren lezen, rekenen en schrijven in plaats van spelen? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met een kleuter die op bepaalde vlakken in de ontwikkeling voorloopt op leeftijdsgenootjes.

In Kleuters die nét iets meer kunnen geven de auteurs tal van tips en voorbeelden hoe je als ouder en opvoeder voor zo’n kleuter een speelse, krachtige en uitdagende leeromgeving maakt. De tips zijn zowel thuis als op school te gebruiken. In deze blog geven we je alvast drie tips mee om je kleuter zin te doen krijgen in leren en leven!

Tip 1: bouw de school na

Een bouwhoek is ideaal voor kleuters die sterk ruimtelijk georiënteerd zijn, maar ook voor kleuters met een sterke taalontwikkeling of een rijke fantasie.

Zorg in een bouwhoekje voor materialen die gestapeld kunnen worden of verbindingen hebben, en voorzie eventueel ook in aangepaste kledij, zoals bouwvakkerskledij, een werkhelm of een veiligheidsbril.

Nodig kleuters uit om een gebouw dat ze kennen, zoals de school, na te bouwen. Laat ze nadien een foto nemen van hun eigen bouwwerk.

Tip 2: stel gerichte vragen bij het tekenen

Tijdens het tekenen kan je je kind extra stimuleren door gerichte vragen te stellen over het voorwerp dat hij of zij wilt tekenen. Op die manier maak je samen de tekening.

Zo kan je bijvoorbeeld een kleuter die een vlinder wil tekenen, helpen door vragen te stellen zoals: 

  • Heeft jouw vlinder een hoofd?
  • Heeft jouw vlinder vleugels?
  • Zijn het grote of kleine vleugels?
  • Heeft jouw vlinder ogen en voelsprieten?

Het lijkt er misschien op dat je daardoor de creativiteit van de kleuter belemmert, maar het is net dankzij je gerichte vraagstelling dat je het idee helpt weer te geven op papier.

Tip 3: maak een ontdekkist

Kleuters zijn kleine ontdekkers: ze zijn nieuwsgierig en worden graag geprikkeld. Door hun een ontdekkist aan te bieden, leren ze op ontdekking gaan, onderzoeken, experimenteren met materialen en doen ze ervaringen op.

Maak bijvoorbeeld een ontdekkist rond de natuur. Je kan er allerlei te verzamelen voorwerpen instoppen waar de kleuter naar kan kijken: een vergrootglas, glazen potjes om insecten in te doen, een grote verrekijker, een microscoop.

Meer tips nodig?

Meer uitleg en tips vind je in het boek Kleuters die nét iets meer kunnen (Ann Meersman en Kristin Stroobandt). 

Lees hier een proefhoofdstuk.

Over het boek

Als kleuterleider, opvoeder of ouder aan de slag gaan met een kind met een ontwikkelingsvoorsprong is een boeiende uitdaging. Zo’n kleuter kan nét iets meer aan. Maar hoe kan je dit kind prikkelen en inspireren, zodat het zin blijft hebben (of weer krijgt) in leren en leven? Heel wat kleuterbegeleiders zijn hiertoe bereid. Maar hoe begin je eraan?

Dit boek verduidelijkt wat een ontwikkelingsvoorsprong bij kleuters kan inhouden. Meer dan 400 tips en voorbeelden zetten kleuterleiders, opvoeders en ouders op weg om een speelse, krachtige en uitdagende leeromgeving te creëren.

Ann Meersman en Kristin Stroobandt, Kleuters die nét iets meer kunnen. Meer dan 400 tips voor kleuters met ontwikkelingsvoorsprong (Acco uitgeverij, Leuven, 2017). 232 blz. €24,99. ISBN: 9789463441230

Verkrijgbaar via de Acco-webshop of in de boekhandel.

Over de auteurs

ANN MEERSMAN is leerkracht en heeft meer dan twintig jaar ervaring in het opvoeden van kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong. Zij leidt reeds dertien jaar het nationaal secretariaat van de vzw Bekina. Ann is voorzitster van de werkgroep didactiek binnen die vereniging. Haar grootste missie is om kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong via gepaste activiteiten en differentiatie gelukkig te zien opgroeien.

KRISTIN STROOBANDT is kleuterleidster. Een van haar stokpaardjes is om ook aan kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong verrijkende materialen en activiteiten aan te bieden. Ook zij is actief binnen de werkgroep didactiek van Bekina.

Geef een reactie

Sluit Menu