“Mama, zou jij even willen interveniëren? Het is slechts een bagatel, maar die idiosyncratische Timo incrimineert mij van het stelen van zijn snoepje!”

Sta jij ook regelmatig verbaasd van het woordenschatniveau van je kleuter? Dan is de kans groot dat je een kleuter hebt die nét iets meer kan. Hoe zorg je ervoor dat zo’n kleuter zich niet gaat vervelen, thuis of op school? De auteurs van Kleuters die net iets meer kunnen geven je zomaar even drie tips cadeau om als ouder of opvoeder een speelse maar ook uitdagende leeromgeving te creëren.

Tip 1: bouw de school na

Is jouw kleuter sterk ruimtelijk georiënteerd? Dan is een bouwhoek ideaal! Je kleuter werkt zijn of haar wildste fantasieën uit in de vorm van prachtige meesterwerken. Misschien kan je kleuter de school nabouwen? Of jullie huis? Al aan de Taj Mahal gedacht? 

Hoe maak je zo’n bouwhoek?

Zorg in een bouwhoekje voor materialen die gestapeld kunnen worden of verbindingen hebben, en voorzie eventueel aangepaste kledij, zoals bouwvakkerskledij, een werkhelm of een veiligheidsbril. Je kleuter zal het geweldig vinden!

Tip 2: stel gerichte vragen bij het tekenen

Is jouw kind graag creatief bezig en veel aan het tekenen? Probeer je kind dan extra te stimuleren door gerichte vragen te stellen over het voorwerp dat hij of zij wil tekenen. Op die manier maak je samen de tekening. Leuker dan alleen, toch?

Hoe doe je dat?

Een kleuter die een vlinder wil tekenen, help je door vragen te stellen zoals: 

  • Heeft jouw vlinder een hoofd?
  • Heeft jouw vlinder vleugels?
  • Zijn het grote of kleine vleugels?
  • Heeft jouw vlinder ogen en voelsprieten?

Het lijkt er misschien op dat je daardoor de creativiteit van je kleuter belemmert, maar het is net dankzij je gerichte vraagstelling dat je het idee helpt weer te geven op papier.

Tip 3: maak een ontdekkist

Kleuters zijn kleine ontdekkers: ze zijn nieuwsgierig en worden graag geprikkeld. Door hun een ontdekkist aan te bieden, leren ze op ontdekking gaan, onderzoeken, experimenteren met materialen én doen ze ervaringen op.

Hoe begin je eraan?

Wat dacht je van een ontdekkist rond het thema ‘natuur’? Steek er allerlei te verzamelen voorwerpen in die je kleuter prikkelen om meer te weten te komen: een vergrootglas, glazen potjes om insecten in te stoppen, een grote verrekijker, een microscoop.

Zo, je kreeg alvast drie tips aangereikt waarmee je meteen aan de slag kan, thuis, in de klas of zelfs bij oma en opa. Voeg daar nog wat empathie, eenvoudige materialen en speelse activiteiten aan toe en iédereen kan kleuters uitdagen om te experimenteren en probleemoplossend te denken.

Sta jij ook vaak versteld van je kleuter?

Soms vertonen zelfs heel jonge kinderen al een bijzondere interesse in cijfers. Hoe stimuleer je die interesse? In de download ontdek je enkele leuke ideeën die makkelijk toe te passen zijn, zowel thuis als op school. 

Kleuters die nét iets meer kunnen

  • verduidelijkt wat een ontwikkelingsvoorsprong bij kleuters inhoudt.
  • geeft meer dan 400 tips en voorbeelden om een uitdagende leeromgeving te creëren.
  • sluit aan bij de leerdoelen in het kleuteronderwijs.

Dus, heb je een kleuter die nét iets meer kan? Waar wacht je op? Ga de uitdaging aan!

Ann Meersman en Kristin Stroobandt, Kleuters die nét iets meer kunnen. Meer dan 400 tips voor kleuters met ontwikkelingsvoorsprong (Acco uitgeverij, Leuven, 2017). 232 blz. €25,75. ISBN: 9789463441230

Verkrijgbaar via de Acco-webshop of in de boekhandel.

Geef een reactie

Sluit Menu