“Zucht”, net voor je in zeven haasten naar je werk wil vertrekken nog een luier verversen. “En vergeet niet er nog een paar mee te geven voor de kleuterjuf!” Is jouw peuter ook nog niet zindelijk en klinken die woorden bekend in de oren? Je bent niet alleen.

Onderzoek in Vlaanderen toont aan dat ongeveer 70% van de kleuterleiders in het eerste kleuterklasje een of meer kinderen in de klas heeft die nog niet zindelijk zijn (*). Om daar verandering in te brengen stelde het team van Basisschool Boven-Lo in Kessel-Lo een zindelijkheidskoffer samen. Kleuterjuf Eefje legt uit.

Hoe kwam je op het idee om een zindelijkheidskoffer te maken? 

Eefje: “Vorig jaar zat er een kindje in mijn klas dat veel schrik had om op het potje te gaan. We hebben toen verschillende prentenboekjes over ‘op het potje gaan’ meegegeven voor het kindje. Voor de ouders gaven we het boek Je kind zindelijk krijgen? Dat doe je zo! mee. Onze klaspop Jules en een klein potje mochten ook mee naar huis. Het bleek te werken, waardoor we besloten verder te gaan met het concept. We hadden vroeger al een soort van zindelijkheidskoffer gemaakt, maar die was niet meer up-to-date. Tijd dus voor een nieuwe versie.”

Wat zit er in de zindelijkheidskoffer?

Eefje: “We hebben twee soorten zindelijkheidskoffers: eentje voor het potje en eentje voor het toilet. In beide tassen zit een plaspotje, een nepdrol, een beloningskaart en een blad met tips en activiteiten. Ook het boek Je kind zindelijk krijgen? Dat doe je zo! is inbegrepen voor de ouders. Wanneer de peuter nog op het potje leert gaan, hebben we Een geweldig cadeau van Guido Van Genechten (Clavis). Als de kleuter al groot genoeg is om naar het toilet te gaan, hebben we Jules op het toilet van Annemie Berebrouckx (Zwijsen), samen met een grote Jules-pop en enkele spelletjes.

Wat zijn de voordelen van zo’n tas?

Eefje: “Er zijn verschillende voordelen. Ten eerste is de nieuwsgierigheid van kleuters meteen geprikkeld wanneer ze de zindelijkheidskoffer zien. Kleuters willen natuurlijk meteen weten waar die spulletjes allemaal voor dienen en wat ze daarmee mogen doen.

Ten tweede maakt de koffer het makkelijker voor ouders om te communiceren met hun kleuter omdat ze samen de inhoud mogen ontdekken.

Tot slot bevordert de koffer een goede samenwerking tussen de ouders en de kleuterjuf of -meester. Erg belangrijk wanneer je een kind zindelijk wil krijgen.”

Hoe reageerden de ouders?

Eefje: “We hebben pas vorig jaar de nieuwe koffers uitgewerkt. Maar de ouders die er al mee aan de slag gingen, waren enthousiast. We gaan er dus zeker mee verder!”

(*) Bron: Je kind zindelijk krijgen? Dat doe je zo! van Alexandra Vermandel (Acco)

Klaar om te starten met potjestraining? 

Jij bent er klaar voor om de luiers achterwege te laten. En je kind ziet de zindelijkheidstraining helemaal zitten. Maar hoe begin je daaraan? Enkele handige tips en tricks om alvast te starten met potjestraining zijn gratis voor jou beschikbaar.

Je kind zindelijk krijgen? Dat doe je zo!

Zindelijkheidstraining. Geen simpele opdracht. Terwijl het ene kind haast vanzelf droog wordt, kost zindelijk worden het andere kind heel wat moeite. Voeg daar het drukke leven van werkende ouders aan toe en het is begrijpelijk dat heel wat ouders deze fase uitstellen.

Toch begin je er best op tijd aan. Maar hoe? En wanneer is je kind klaar voor de zindelijkheidstraining?

Alexandra Vermandel, Je kind zindelijk krijgen? Dat doe je zo! (Acco Uitgeverij, Leuven, 2017). 152 blz. €20,55. ISBN: 9789463440189

Geef een reactie

Sluit Menu