In haar boek Loopbanen in beweging legt auteur Ans De Vos tien wegwijzers uit voor bedrijfsleiders, leidinggevenden of HR-managers om een duurzaam loopbaanbeleid uit te tekenen en te implementeren in hun organisatie.
Deze week licht ze de zevende wegwijzer toe.

Wegwijzer 7: zorg voor een coherent loopbaansysteem en bewaak de consistentie met andere HR-domeinen

Een systeem is maar zo sterk als haar zwakste schakel. Het is daarom belangrijk dat het loopbaansysteem niet enkel intern consistent is, maar ook consistent met het bredere HR-beleid.

Bij interne consistentie gaat het onder meer over de samenhang van het loopbaanbeleid met talent management, en het beleid omtrent zelfgekozen mobiliteit versus “redeployment”.
De samenhang met andere HR-praktijken betekent dat de visie op loopbanen en het loopbaanbeleid niet enkel blijkt uit het loopbaansysteem. Het blijkt ook uit de manier waarop er wordt gerekruteerd, het beloningsbeleid, performance management en competentiemanagement. Een integrale benadering is met andere woorden belangrijk.

Volgende week gaat de auteur verder met de achtste wegwijzer: maak van loopbaanbegeleiding het kloppend hart van je HR-beleid.

Ook gaat Ans De Vos in Loopbanen in beweging dieper in op het proces van loopbaanbegeleiding: de software die nodig is om de hardware te activeren. Om dynamiek in loopbanen te brengen is er meer nodig dan een heldere loopbaanpropositie en een duidelijk en coherent loopbaansysteem. Minstens even belangrijk zijn zelfsturing en loopbaanondersteuning.

loopbanen-in-beweging

Geef een reactie

Sluit Menu