Zelfsturing is hot in de social profit sector. Neem het voorbeeld van het Wit-Gele Kruis. In Oost-Vlaanderen zijn ze al in 2016 aan de slag gegaan met kleine zelfsturende zorgteams. Het resultaat? Ze beslissen sneller, reageren adequater en bieden oplossingen op maat waarbij de klant centraal staat. Wil je ook werken met zelfsturing? Het boek Aan de slag van Veerle Put inspireert leidinggevenden die aan de slag willen met zelfsturing. En het motiveert zelfsturende teams die even het noorden kwijt zijn.

Wat is zelfsturing?

Een zelfsturend team is verantwoordelijk voor het eigen werkproces en de resultaten zonder voortdurend beroep te doen op leidinggevenden of ondersteunende diensten. Ze sturen zichzelf. Een zelfsturend team heeft 3 belangrijke kenmerken:

 • Gezamenlijke verantwoordelijkheid: het team staat centraal en niet de individuen.
 • Zelfsturing: het team regelt en de leidinggevende ondersteunt.
 • Resultaatgerichtheid: het doel is een vooraf bepaald klantgericht resultaat behalen, niet een taak afwerken.

Waarom kiezen voor zelfsturing?

 • Zelfsturing maakt de werkcontext minder complex. Richtlijnen, regels en stappenplannen bieden niet langer een toereikend antwoord op de toenemende complexiteit. Zelfsturende teams die samen nadenken en zelf initiatief nemen wel.
 • Zelfsturing voorkomt burn-outs. In een zelfsturend team hebben teamleden meer regelruimte. Ze verdelen zelf de taken. En ze werken meer vanuit hun sterktes en talenten. Dat zorgt voor meer energie en voor gemotiveerde werknemers.
 • Zelfsturing resulteert in meer verantwoordelijkheid, innovatiekracht en ondernemerschap. Medewerkers die geen toestemming moeten vragen voor kleine dingen, zijn minder afhankelijk en meer betrokken.

Welke aandachtspunten zijn er?

Ben je overtuigd en ga je aan de slag met zelfsturing? Let dan zeker op de volgende aandachtspunten.

 1. Zorg voor een duidelijk antwoord op de vraag: wat wil je bereiken met zelfsturing? Zie zelfsturing dus niet als het doel, maar als het middel om jouw doel te bereiken.
 2. Betrek je medewerkers intensief door het hele proces heen. Implementeer zelfsturing niet enkel van bovenaf, maar vraag feedback.
 3. Creëer een kader met een heldere rolverdeling en duidelijke regels, doelstellingen en afspraken. Zonder duidelijk kader werkt zelfsturing niet.
 4. Voorzie voldoende tijd en zet geen te strakke deadline op de implementatie van zelfsturing. Zorg ervoor dat jouw medewerkers de kans krijgen om hun zelfsturende rol op eigen tempo op te nemen.
 5. Bereid je voor op weerstand van je medewerkers. Maar dit verzet betekent niet noodzakelijk dat ze er niet in geloven. Het gaat over een menselijke reflex bij verandering. Zelfsturing gaat dus hand in hand met changemanagement.
 6. Bied continue ondersteuning, coaching en training om de zelfsturende teams maximaal te inspireren en motiveren.
 7. Zelfsturing betekent ook dat de leidinggevende moet loslaten. Laat ook niet te veel los, want dan wordt het team stuurloos. Zorg als leidinggevende dus voor het juiste evenwicht in loslaten, coachen, ondersteunen en leidinggeven.

Ben je op zoek naar inspiratie en tips over zelfsturing?

Surf dan naar www.acco.be/aandeslag en laat je motiveren, inspireren en coachen door de tips en tricks over zelfsturing en zelfsturende teams. De auteur, Veerle Put, schreef dit boek vanuit haar jarenlange ervaring als consulent en coach van zelfsturende teams in zowel de social profit, als de profitsector.

Aan de slag
No-nonsense inspiratie voor een zelfsturende organisatie

Zelfsturende organisaties vormen een boeiende wereld. Je hebt ze in alle maten en gewichten, want geen twee organisaties pakken het op dezelfde manier aan en geen twee teams zijn hetzelfde. Dit boek biedt inspiratie voor alle teamleden bij de implementering en uitvoering van een zelfsturende aanpak.

Alle tips komen voort uit de dagelijkse realiteit en zijn dus direct toepasbaar. Geen droge theorie, maar to-the-point advies om je team te inspireren, te motiveren en te coachen.

Veerle Put, Aan de slag (Acco uitgeverij, Leuven, 2019). 88 blz. €16. ISBN: 9789463792714

Verkrijgbaar via de Acco-webshop of in de boekhandel.

Over de auteur

Veerle Put is een pragmatische, logische geest die strategie en no-nonsense aanpak in balans com-bineert. Ze studeerde af met een bachelor in bedrijfsbeheer (UCLL) op zak, maar dat was enkel een startpunt. Ze voegde daar in de loop der jaren een postgraduaat HR (EHSAL Management School), een Mastering Interim Management (Vlerick Business School) en een International Executive MBA (Louvain School of Management) aan toe. Daarnaast genoot ze ook een coachingopleiding in Londen bij John Whitmore. Ze startte haar loopbaan als HR-professional en werd vervolgens trainer, coach en consultant met daarin een evolutie van HR naar algemene strategische opdrachten. In 2007 richtte ze haar eigen consultingzaak op, van waaruit ze opdrachten doet voor profit en non-profit in binnen- en buitenland.

Geef een reactie

Sluit Menu