Luisteren is een belangrijke vaardigheid voor iedereen die een vreemde taal leert. Door goed te luisteren verzamel je de informatie die je nodig hebt en leer je je gesprekspartner beter kennen.

Als leerkracht Nederlands of moderne talen oefen je ongetwijfeld regelmatig luistervaardigheid met je leerlingen of cursisten. Maar hoe hou je luisteroefeningen boeiend?

Met audio-en videofragmenten kan je heel veel leuke dingen doen, zowel voor, tijdens als na een fragment. Wees creatief en kies werkvormen die passen bij jouw luisterfragment en klasgroep. Mix desnoods enkele ideeën of werkvormen van verschillende categorieën, zodat jouw idee perfect past bij jouw fragment.

Met de volgende twee luisteroefeningen waarin muziek zit, ga je zo aan de slag! De oefeningen komen uit het boek Doe maar taal, waarin je verschillende werkvormen terugvindt. 

Luisteroefening 1: Karaoke

Doe eens karaoke in de klas! Online (bijvoorbeeld op YouTube) vind je ongetwijfeld leuke liedjes waarmee je zo aan de slag kan. De leerlingen horen het ritme en de melodie van de tekst en kunnen meezingen of meelezen tijdens het liedje. Het is een goede oefening voor het leggen van correcte accenten.

Luisteroefening 2: Vraag aan de zanger

Bij deze oefening hoeven de leerlingen zelf niet te zingen. Vraag de leerlingen om op een papiertje een vraag te noteren die ze graag zouden stellen aan de zanger over de melodie, de tekst, de emoties, … Haal de vragen op en bespreek ze in de klas. Je zal versteld staan van hoe nieuwsgierig ze zijn!

Klinken deze oefeningen als muziek in je oren? Download dan nu het gratis ideeënpakket voor luisteroefeningen. In dat pakket vind je nog extra ideeën terug voor in je taalles.

Download 5 luisteroefeningen waar muziek in zit

Muziek is de ziel van de taal“, zei Max Heindel. Hier is het belangrijk dat jij of de leerlingen letten op het spreektempo, uitspraak en taalgebruik. Let op, achtergrondgeluiden of ruis bij muziekfragmenten kunnen de verstaanbaarheid beïnvloeden. 

Wil je meer oefeningen en uitleg? Download dan nu het gratis ideeënpakket voor luisteroefeningen. 

Doe maar taal. 1001 dynamische lesideeën voor alle taalniveaus

Ben je op zoek naar nieuwe ideeën voor woordenschatverwerving of een andere manier om de luister- of leesoefeningen aan te pakken? Wil je ludieke lesideeën opdoen en oefeningen in een ander jasje steken?

Doe maar taal is een must read voor elke (taal)leerkracht.

Geef een reactie

Sluit Menu