En plots kwam het telefoontje. Totaal onverwacht, want het was maar een routinecontrole. Kanker. Het is een harde diagnose en belooft een strijd die veel van je zal vergen. Misschien zelfs een strijd die al veel van je gevergd heeft? Hoe blijf je mild voor jezelf in zo’n zware tijden? Niet makkelijk, maar wel noodzakelijk.

Ben ik wel goed genoeg nu ik sinds de behandelingen fysiek minder aankan?

Wat had ik in mijn leven anders kunnen doen om bepaalde fouten te voorkomen?

Wat heb ik verkeerd gedaan? Is dit een straf?

Komen zulke piekergedachten je bekend voor? Dan is het tijd om milder voor jezelf te zijn, om jezelf en je omgeving met zachtheid te behandelen.

Waarom ben ik zo streng voor mezelf wanneer ik ziek ben?

Misschien vind je dat je je ziekte in je eentje moet aankunnen. Misschien denk je dat je de klachten er maar gewoon bij moet nemen, en niet moet zeuren over de nevenwerkingen. Of misschien vraag je je af wat er met je scheelt omdat je nu al zo lang worstelt met je ziekte.

Hoe verander ik dat?

Slechts één antwoord: gun jezelf de ruimte. Ruimte om te worstelen met je ziekte. Ruimte om de fysieke nevenwerkingen te dragen. Ruimte om je veranderende lichaam te aanvaarden. Want het is oké om het moeilijk te hebben met je ziekte. Wie had tenslotte gedacht om daar ooit mee te maken te krijgen?

Blijf daarom steeds goed voor je lichaam zorgen en je grenzen bewaken, ook na afloop van je behandelingen. Misschien wil je zo snel mogelijk in de dagelijkse routine vliegen, maar wil in praktijk je lichaam niet meewerken. Dat is een teken dat je lichaam zijn grenzen stelt, dus luister daarnaar. Probeer die fysieke klachten met mildheid te dragen, ook wanneer dat niet makkelijk is. Wanneer je last hebt van pijn of ongemak, probeer dan om je lichaam in gedachten zachtjes te wiegen en te troosten. Net zoals je zou doen met een huilend baby’tje, in plaats van het kwaad toe te spreken.  

Wat is het voordeel van milder voor mezelf te zijn?

1. Zachtheid brengt kalmte en vermindert spanningsgerelateerde pijnklachten.
Meditaties gericht op zachtheid brengen kalmte met zich mee. In de Mindfulness-Based Compassionate Living-meditaties wordt een oefening vaak gestart met een uitnodiging om een kalmerend ademritme aan te nemen en dus rustiger te ademen. Daardoor merk je dat je automatisch ontspant en verzacht. Spanningsgerelateerde pijnklachten worden veelal veroorzaakt door stress waarbij je je lichaam opspant uit opgejaagdheid. Je bent je hier niet altijd van bewust, maar de gevolgen van zo’n gespannen houding laten zich wel voelen.

2. Je leert efficiënter met je beperkte energie om te gaan.
Wanneer je vaak piekert, kan open aandacht met het oog op acceptatie van jezelf en anderen meer ruimte brengen. Zo kan je niet-helpende redeneringen loslaten, en je aandacht bij het moment houden. Dat zorgt niet voor meer energie, maar wel voor een efficiënter gebruik van je gedaald energieniveau, dat zo beter in balans raakt.

3. Mildheid zorgt voor een open houding en meer veerkracht.
Steun jezelf in lastige tijden, in plaats van jezelf te veroordelen. Daardoor lukt het beter om mee te veren met de ups en downs die een ziekte als kanker met zich meebrengt.

Zo zie je maar, het loont om mildheid voor jezelf te tonen. Twijfel er dus niet langer aan of je wel goed genoeg bent, maar wees daarvan overtuigd. Daar zijn namelijk nog veel meer voordelen aan verbonden, maar die zijn voor jou om te ontdekken.

  1.  

Niet-helpende gedachten bij kanker, hoe herken je ze en wat doe je ermee?

In deze gratis download ontdek je enkele tips om…

  • niet-helpende gedachten te herkennen;
  • helpende gedachten te vinden die je aanspreken;
  • meer compassie voor jezelf te tonen.

Over Mildheid bij kanker

Wanneer je geconfronteerd wordt met kanker, wil je sterk zijn en je moedig tonen naar anderen toe. “Het lukt me wel!”, zeg je en hulp vragen doe je liever niet.

Maar vergeet niet om jezelf met vriendelijkheid te behandelen. Om jezelf ruimte te geven voor herstel. Mildheid bij kanker helpt je om meer compassie te ontwikkelen voor jezelf en je omgeving, die jou en je veranderende situatie niet altijd begrijpt.

Nathalie Cardinaels, Mildheid bij kanker (Acco uitgeverij, Leuven, 2017). 168 blz. €29,35. ISBN: 9789463440172. 

Verkrijgbaar via de Acco-webshop of in de boekhandel.

Geef een reactie

Sluit Menu