“De verpleegkundige is de hoeksteen van de indrukwekkende koepel die de geneeskunde vandaag vormt. Zonder de rechtstreekse menselijke blik ontaardt de zorg in een steriele technologie waarin procedures hol voorop staan. De verpleegkundigen vormen de stoottroepen van de goede zorg door hun cruciale aanwezigheid in de tussentijd : voor of na de ‘ingreep’, bij afscheid en afwezigheid van bezoek, in de momenten van verdriet en kwaadheid , schaamte en spijt. Het meest toont zich deze noodzaak in momenten van uiterste kwetsbaarheid, waarbij nabijheid, aanraking, fluistering en stilte in alle gewoonheid heersen.” – Dirk De Wachter. 

Als verpleegkundige vervul je ontzettend veel rollen. Medisch expert. Warme zorgverlener. Luisterend oor. Om dit alles professioneel en kwaliteitsvol te kunnen blijven doen, voel je de nood om voortdurend te blijven groeien en leren. Bij dit levenslange leren, staan we je graag bij met sterke content en publicaties op jouw maat.

Downloads

Hoe beoordeel je de situatie van een slachtoffer dat mogelijk in kritieke toestand verkeert?

Heb je ook aan je vaccinaties gedacht? En is je reisapotheek goed voorzien? Het moest maar eens misgaan.

Inspireer de mensen om je heen en download nu de affiche van Mangomoment.

Werken met zelfsturing? Wordt een ‘helper-coach’ en motiveer je zelfsturend team.

Laat je inspireren door de waargebeurde verhalen van zorgverleners, familieleden, … voor warmere zorg

Blogs

Hoe verzorg je een wonde?

Iedereen heeft wel eens een wonde en iedereen moet wel eens een wonde verzorgen. Maar hoe doe je dat nu het beste?

Leer alles over wondzorg >>

Eerste hulp bij vergiftiging

Vergiftiging kan iedereen overkomen. Daarom is het zo belangrijk om te weten hoe je een vergiftiging kan herkennen en behandelen.

Herken en behandel een vergiftiging >>

Drie misvattingen over epilepsie

Tijdens een epileptische aanval kan je je tong afbijten. Is dat wel zo? Of is het een misvatting? Lees het in onderstaande blog.

Welke misvattingen bestaan er over epilepsie? >>

Leer wat de bijsluiter niet vertelt

Wil jij weten wat de bijsluiter niet vertelt? In deze blog krijg je antwoorden op al je vragen over het gebruik van geneesmiddelen.

Krijg een antwoord op je vragen >>

Hoe bied je aan al je patiënten de beste zorg?​

Kwaliteit van zorg is een moeilijk begrip. Elke patiënt is anders en heeft andere voorkeuren en eisen. Hoe bied je dan aan al je patiënten de beste zorg?

De zes dimensies van kwaliteitsvolle zorg >>

Herbeleef nu de lancering van het boek Mangomoment

5 juni 2019 was een avond om nooit te vergeten. De voorstelling van het boek Mangomoment. Herbeleef nu ook zelf deze avond dankzij de sfeervolle aftermovie.

Bekijk nu de Mangomoment aftermovie >>

Zelfsturing, doen of niet doen?

Zelfsturing is hot in de social profit sector. Neem het voorbeeld van het Wit-Gele Kruis. In Oost-Vlaanderen zijn ze al in 2016 aan de slag gegaan met kleine zelfsturende zorgteams. 

Wil je ook werken met zelfsturing? >>

Jouw selectie

Warme zorg

Mangomoment

Iedereen heeft behoefte aan warme zorg. Maar dat is niet vanzelfsprekend in deze drukke tijden. Dit boek helpt je op weg om in het dagelijkse leven, zowel persoonlijk als professioneel, kleine momenten van grote waarde te creëren voor de mensen om je heen en zo hun geluk en je eigen voldoening te vergroten.

Leerboek ouderenzorg voor Verpleegkunde

Onze bevolking veroudert, en de groeiende groep ouderen doet de zorgvraag en het gebruik van zorg- en welzijnsvoorzieningen toenemen. Elke verpleegkundige zal in het ziekenhuis, de residentiële zorg of de thuiszorg dan ook (kwetsbare) oudere zorgontvangers ontmoeten. Krachtige verpleegkundigen maken hier het verschil: ze gaan actief op zoek naar de zorgnoden en wensen van die oudere zorgontvanger en reageren er gepast op.

Palliatieve zorg in de praktijk

Dit zakboek bundelt up-to-date en onmiddellijk beschikbare praktische informatie die je mee kan nemen wanneer je je patiënten advies geeft. Het gaat daarnaast in op communicatie en vroegtijdige zorgplanning en de verschillende aspecten van palliatieve, terminale en rouwzorg. Verder krijgt ook zelfzorg voor de zorgverlener de nodige aandacht.

90 vragen over palliatieve zorg en het levenseinde

Dit boek geeft een helder antwoord op 90 concrete vragen rond goede zorg bij ongeneeslijke ziekte, palliatieve zorg, voorafgaande zorgplanning en beslissingen aan het levenseinde.

De antwoorden zijn geput uit 20 jaar onderzoeksresultaten van de VUB-UGent Onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde. 

Kiezen is winnen

Kiezen is verliezen, luidt het gezegde. Maar klopt dat altijd? Als we de juiste keuzes maken, dan kunnen we samen een win-winverhaal schrijven. Want kiezen in de gezondheidszorg moeten we hoe dan ook. Op alle niveaus. Als we rechtvaardige keuzes maken, dan versterken die keuzes onze waarden. Dan zijn onze keuzes ethisch gefundeerd. En dan winnen we. Als mens, als professional, als organisatie en als gemeenschap.

Notes on nursing

Be inspired by the timeless insights of the woman who created the foundations of modern nursing, with Florence Nightingale’s Notes On Nursing, the 160th Anniversary Edition.

Supported by essays from modern-day nurses, this still-relevant work offers concise, on-the-ground experience and breakthrough insights into the crucial elements of patient care. 

Zorgmanagement

Management en beleid in de gezonheidszorg

Als zorgverlener functioneer je vandaag steeds meer in team- en netwerkverband. Wetten en financiering bepalen wat mag en kan, en je prestaties worden almaar vaker gemeten om tot kwaliteits- en efficiëntieverbetering te komen. Om goede zorg te verlenen, heb je dan ook nood aan managementvaardigheden en zicht op het grotere plaatje.

Aan de slag

Zelfsturende organisaties vormen een boeiende wereld. Je hebt ze in alle maten en gewichten, want geen twee organisaties pakken het op dezelfde manier aan en geen twee teams zijn hetzelfde. Dit boek biedt inspiratie bij de implementering en uitvoering van een zelfsturende aanpak.

Alle tips komen voort uit de dagelijkse realiteit en zijn dus direct toepasbaar. Geen droge theorie, maar to-the-point advies om je team te inspireren, te motiveren en te coachen. 

Integraal werken

Onze maatschappij staat voor grote uitdagingen op het vlak van welzijn en gezondheid door gewijzigde zorg- en ondersteuningsnoden. Integraal werken, waarbij verschillende zorgdisciplines ‘ambachtelijk’, elk vanuit het eigen vakmanschap nauw samenwerken, vormt een instrument om die uitdagingen het hoofd te bieden.

Integrerende verpleegkunde revisited

In Integrerende Verpleegkunde nemen verpleegkundigen geëngageerd deel aan het interdisciplinaire zorgtraject, dat de patiënt centraal stelt en waarbij ook de familie van de patiënt een belangrijke rol speelt. Integrerende Verpleegkunde revisited gaat de betekenis van de oorspronkelijke uitgangspunten na voor de gezondheidszorg vandaag en op welke manier die uitgangspunten het best vorm krijgen.

Crisisbeheer in zorgoranisaties

Crisissen zijn onvermijdelijk in onze onvoorspelbare wereld. Ook in zorgorganisaties, klein of groot. De betrokkenen en de samenleving verwachten op dat moment een alerte reactie. Maar ben jij daar als algemeen directeur, preventieadviseur, veiligheidscoördinator of communicatiespecialist wel klaar voor? Hoe ga je om met een medische fout? Wat als er plots brand uitbreekt? Hoe reageer je op ontoelaatbare foto’s, door personeelsleden op sociale media gepost?

Verpleegkundige vaardigheden

De hoofdverpleegkundige

Dit boek biedt beschouwingen over een aantal knelpunten waarmee hoofdverpleegkundigen geconfronteerd worden, zoals samenwerking en verandering. Verder geeft het een aantal concrete houvasten voor de dagelijkse praktijk. Het boek wordt samengevat in 10 geboden voor leiderschap en kwaliteit.

NANDA International
Verpleegkundige diagnoses en classificaties 2018-2020

Dit boek is hét standaardwerk over verpleegkundige diagnostiek, samengesteld door NANDA International. Het is een toonaangevende en wereldwijd erkende classificatie van wetenschappelijk onderbouwde verpleegkundige diagnoses. De editie 2018-2020 is uitvoerig geactualiseerd en herzien.

Stageboek verpleegkunde

Een bachelor in de verpleegkunde haal je niet zomaar. Naast flink wat theorie en het oefenen van vaardigheden in het skillslab loopt elke student tijdens zijn vierjarige opleiding 2300 uur stage in zorg- en welzijnsorganisaties. 2300 uur stage, dat zijn evenveel kansen om op het terrein te groeien van beginnend verpleegkundige tot expert, op maar liefst 14 domeinen in 7 verschillende zorgdomeinen.

Dringende medische hulpverlening door verpleegkundigen

Als verpleegkundige die dringende medische hulpverlening verstrekt, sta je dag in dag uit voor een grote uitdaging. Daarom is het belangrijk om efficiënt in te grijpen en over voldoende kennis en vaardigheden te beschikken om doelmatig op te treden.

Nursing research

Whether used to help students learn how to perform research or how to critically appraise research reports for use in practice, this authoritative, approachable textbook shows how nursing research is applicable across today’s changing healthcare field. AJN award-winning authors Denise Polit and Cheryl Beck detail the latest methodologic innovations that have arisen in nursing, medicine, and the social sciences in their signature user-friendly style.

Eerste hulp

Als zorgverlener wil je op eender welk moment optimale eerste hulp kunnen bieden. De juiste reactie maakt immers vaak het verschil tussen leven en dood. Daarom wil je er zeker van zijn dat je acties berusten op evidentie, de best practices volgen en ondersteund zijn door de laatste technologische ontwikkelingen.

Fluids & Electrolytes Made Incredibly Easy

Written in the enjoyable Incredibly Easy!® style, it offers step-by-step direction on balancing fluids and electrolytes, understanding fluid imbalances and the disorders that cause them, treating imbalances and more. This real-world guide supports students and new nurses in class, on the unit and with NCLEX® preparation, while also serving as a solid refresher for experienced nurses.

Van hygiëne tot infectiepreventie

Hygiëne en infectiepreventie zijn basiskenmerken van professionele zorgverlening. Een goed inzicht in alle mogelijke infectiebronnen en overdrachtswegen is dan ook cruciaal om besmettingen te voorkomen en te beperken.

Pijneducatie
Een praktische handleiding voor (para)medici

Ongeveer twintig procent van de volwassenen heeft chronische pijn. Dit heeft een negatieve invloed op hun leven. Uit onderzoek blijkt dat patiënten vaker herstellen en minder pijn hebben als ze begrijpen hoe de complexe biologie van pijn werkt.

Geneesmiddelen

Geneesmiddelen moeten ons beter maken, maar roepen ook heel wat vragen op. Het blijft een hele klus om je een weg te banen door de meer dan 7.000 beschikbare, gecommercialiseerde geneesmiddelen. Dit boek wil je coach zijn bij de omgang met medicijnen.

Intraveneuze katheters

Dit rijkelijk geïllustreerde boek is onmisbaar voor elke zorgverlener, in opleiding, startend, ervaren of expert in vaatacces. Het bundelt op een begrijpbare en overzichtelijke wijze alle kennis die nodig is om de beste zorg te bieden aan patiënten met een intraveneuze katheter.

Anatomie en fysiologie van de mens

Dit leerboek helpt studenten, verpleegkundigen en paramedici bij het verwerven van kennis over en inzicht in de kernvakken anatomie en fysiologie. Het beschrijft de bouw en normale werking van het lichaam. Verder komen de verschillende diagnostische technieken aan de orde. Ten slotte worden van veelvoorkomende ziekten in het kort de oorzaken en gevolgen en de behandeling beschreven.

Het leven is aan de leergierigen!

Levenslang leren – het zit ons in het bloed. Klik op de knop hieronder en kom er alles over te weten.
We willen namelijk niet enkel verpleegkundigen, maar ook andere professionals hierin ondersteunen.

Sluit Menu