"Ik vecht", zei hij, en dat moest maar voldoende zijn om aan te geven wat hij de hele dag deed, en als ik vroeg hoe dat gevecht er dan uitzag, voegde hij er nog een paar woorden aan toe, zoals: "Ik vecht om op elk moment sterker te zijn dan de indringer, zodra mijn concentratie verslapt, neemt hij me te grazen en ben ik er geweest."

Als (groot)ouder of leerkracht kanker uitleggen aan kinderen of jongeren is nooit makkelijk. Een gouden formule bestaat helaas niet, maar tips en advies gelukkig wel. 

Kanker overvalt je. Misschien kreeg je er zelf mee te maken, of misschien iemand die je dierbaar is. Het grote K-woord eist plots zijn plaats op in je leven, maar hoe geef je het zelf een plaats? 

Kanker uitleggen aan kinderen en jongeren

Downloads

Een leerling vertelt je dat een (groot)ouder kanker heeft. Wat doe je dan als leerkracht?

Je krijgt te maken met een kind dat verdriet heeft. Ga je het gesprek aan? En hoe?

Blogs

Hou Me Vastje, tastbare troost bij een kankerdiagnose

Het nieuwste project van Cindy Verhulst heet ‘HouMeVastje’. Dat project is volledig gebaseerd op de kracht van de familieband bij de verwerking van een oncologische diagnose. Een HouMeVastje, een knuffel gemaakt uit de kledij van de (groot)ouder, biedt kinderen en jongeren een tastbare troost die verwijst naar de familieband.

Een HouMeVastje zeg je? >>

Met je leerlingen praten over kanker, hoe doe je dat?

Een van je leerlingen is er vandaag met zijn hoofd niet bij. Hij staart wat naar buiten en is duidelijk niet bij de les. Je twijfelt, spreek je hem erover aan of niet? Wanneer je hem even later alleen op de speelplaats ziet staan, stap je erop af. Hoewel hij eerst wat terughoudend is, komt het verhaal toch snel naar boven: “Mijn mama heeft kanker.”

En jij? Wat doe je nu? >>

Hoe sta je een kind in rouw bij?


Jouw (klein)kind of leerling heeft verdriet. Misschien heeft hij iemand verloren, misschien zijn de ouders verwikkeld in een scheiding of misschien staat er een verhuis gepland. Weet je niet goed of hij de balans terugvindt na zo’n verlies? Of vind je het moeilijk om daarbij te helpen?


Hoe ziet het aanpassingsproces van kinderen eruit? >>

Omgaan met kanker

Downloads

Niet-helpende gedachten bij kanker, hoe herken je ze en wat doe je ermee?

Omgaan met kanker

Je kreeg een kankerdiagnose te verwerken.
Hoe ga je om met de reacties van je naaste omgeving?

Borstkanker: fysiek een uitdaging, maar ook mentaal niet te onderschatten

Blogs

Hoe mildheid in tijden van kanker jou kan helpen

Kanker. Het is een harde diagnose en belooft een strijd die veel van je zal vergen. Misschien zelfs een strijd die al veel van je gevergd heeft? Hoe blijf je mild voor jezelf in zo’n zware tijden? Niet makkelijk, maar wel noodzakelijk.

 

Wat zijn de voordelen van mildheid voor jezelf? >>

8 adviezen voor wie worstelt met de gevolgen van kanker

Je kreeg te maken met kanker. Zo’n diagnose een plaats geven, is niet makkelijk en omgaan met de gevolgen daarvan al helemaal niet. Het kan dus best zijn dat bepaalde aspecten je zodanig raakten, dat je er nog steeds mee worstelt. Heb je het gevoel dat je niet meer naar behoren functioneert?

De volgende acht adviezen helpen om weer meer in evenwicht te komen. >>

3 misverstanden over mindfulness bij borstkanker

Wie getroffen wordt door borstkanker, gaat een moeilijke tijd tegemoet. Zo’n diagnose vraagt veel van je lichaam, maar ook mentaal is het zwaar om te dragen. Mindfulness, een training van bewuste aandacht, helpt je om stabieler met spanning en stress om te gaan, tijdens en na je behandeling.

Sta bewuster in het leven met mindfulness >>

Selectie voor jou

Mindfulness bij borstkanker

Ongeveer één op de acht vrouwen loopt het risico ooit borstkanker te ontwikkelen. Wie ermee geconfronteerd wordt, weet dat er veel op je af komt, niet alleen tijdens, maar ook na de behandeling. Daarom leert dit boek je hoe je een andere relatie met je lichaam, gedachten en emoties aangaat dankzij Mindfulness-Based Stress Reduction. Zo sta je bewuster in het leven en leer je omgaan met de gevolgen van borstkanker, door rust te vinden in de onrust.

 

Mildheid bij kanker

Wanneer je geconfronteerd wordt met kanker, wil je  sterk zijn en je moedig tonen naar anderen toe. ’Het lukt me wel!’, zeg je en hulp vragen doe je liever niet. 

Maar vergeet niet om jezelf met vriendelijkheid te behandelen. Om jezelf ruimte te geven voor herstel. Mildheid bij kanker helpt je om meer compassie te ontwikkelen voor jezelf en je omgeving, die jou en je veranderende situatie niet altijd begrijpt. 

Omgaan met kanker

Je leeft je leven en plots word je door een diagnose als kanker helemaal onderuit gehaald. Hoe ga je om met de heftige emoties, gedachten en gebeurtenissen die op jou afkomen? Hoe ga je om met veranderingen op vlak van intimiteit en fertiliteit? Hoe praat je over de ziekte en de gevolgen daarvan met je omgeving?

Komen zulke vragen je bekend voor? Omgaan met kanker is een emotionele handleiding, zowel geschikt voor mensen met kanker als hun omgeving en hulpverleners.

Grote woorden bij kanker

Wanneer kanker toeslaat, schieten woorden vaak tekort. Wat vertel ik mijn (klein)kind? Dit boek wil grote woorden als kanker, chemo en bestraling uitleggen op kindermaat; kindvriendelijk maar niet kinderachtig. 

Via gespreks- en speltechnieken komen gemeenschappelijke bezorgdheden naar de oppervlakte. Stapsgewijs staat beschreven hoe een groepsgesprek, gezinsgesprek of individueel gesprek aangepakt wordt. Een houvast voor leerkrachten, hulpverleners en familie.

Troostkaarten

Wat als een kind een dierbare verliest? Of lijdt onder de ziekte van een familielid? Wat als je een kind wil steunen of troosten, maar niet weet hoe?

De opdrachten op elke troostkaart helpen je om de juiste woorden te vinden of stellen een creatieve verwerkingsopdracht voor. Zo krijg je meer inzicht in het verwerkingsproces bij kinderen en jongeren. Je leert hoe je de geschikte kaart kiest en hoe je die gebruikt in verschillende situaties.

 

Sluit Menu