Bijleren? Ook voor leerkrachten in de middelbare school

Proficiat, je hebt de uitdagende taak op je genomen om jongeren op te voeden tot intelligente, zelfstandige en verantwoordelijke jongvolwassenen. Misschien doe je dat als leerkracht, als lid van het schoolbestuur of als ouder van een jonge tiener.
Bedankt om elke dag opnieuw je best te doen om te zorgen voor de toekomst. Dat is niet altijd makkelijk en daarom willen wij je graag helpen.
Heb je een vraag over een specifiek vak of thema? Dan vind je het antwoord misschien wel in de gratis downloads of blogs.
Zoek je naar meer verdieping? Neem dan zeker een kijkje in onderstaande selectie boeken, samengesteld op jouw maat.
Want bijleren, dat is niet alleen voor jongeren.
Downloads
Het vak PAV vraagt om een ‘brede’ evaluatie van leerlingen. Hoe doe je dat?
Dankzij Lesson Study stem je jouw klaspraktijk nóg beter af op je leerlingen. Maar hoe begin je daaraan?
Jongeren worden overspoeld door informatie. Hoe leer je hen daar kritisch mee omgaan?
Wist je dat er drie feedbackvragen zijn? Leer ze toepassen en motiveer jouw leerlingen nóg meer.
Productiepractica tijdens de les techniek dragen bij tot een beter inzicht in de materie.
Heb je nog wat tijd over aan het einde van je taalles? Wat dacht je van een schrijfoefening?
Luisteren is erg belangrijk bij het leren van een taal. Kan je wel wat lesinspiratie gebruiken?
Voor lezen moet je voldoende tijd en ruimte vrijmaken in je les. Maar hoe doe je dat?
UDL of Universal Design for Learning biedt een aanpak waarmee al je leerlingen zich ontplooien.
Met je eigen verhalen motiveer je ook jouw leerlingen. Hoe?
Je begint als leerkracht. Hier vind je tips om je motivatie te behouden en te versterken.
Benieuwd hoe je een gemotiveerde sportcoach wordt?
In deze online cursus leer je hoe je een motiverende coach kunt wordt. We hanteren een praktijkgerichte invalshoek, met verwijzingen naar herkenbare situaties.
- Hoe motiveer je sporters tijdens de training?
- Hoe motiveer je sporters voor en tijdens de wedstrijd?
- Hoe introduceer en bewaak je grenzen?
De aanpak is gebaseerd op de dimensies, grondhoudingen en bouwstenen voor een motiverende coachingstijl uit het boek Motiverend coachen in de sport.
Blogs
Waarom leerdoelen cruciaal zijn voor effectieve feedback
Door effectieve feedback te geven vergroot je de leerwinst van je leerlingen. Waarom kan goede feedback niet zonder duidelijke leerdoelen en succescriteria?
Evalueren kan je leren: 3 methodes om te differentiëren
Leerlingen hebben verschillende sterktes, zwaktes en interesses. Waarom zou je dan iedereen exact dezelfde leerstof, op exact dezelfde manier geven?
Je leeromgeving aanpassen voor innoverende leeractiviteiten
Hoe kan je, zonder al te complexe ingrepen, je leeromgeving aanpassen om innoverende leeractiviteiten te organiseren?
Wat zeg je?
Om je vlot mondeling te leren uitdrukken, is het nodig om veel te oefenen. Maak het extra motiverend door regelmatig oefenvormen af te wisselen.
Vandaag gaan we lezen
Niet iedereen leest even vlot en zeker niet even graag. Maak daarom van jouw les af en toe echte ‘leeslessen’.
Luisteroefeningen met een muzikale touch!
Luisteren is een belangrijke vaardigheid voor iedereen die een vreemde taal leert.
Oh nee, weer een dictee?
Leren schrijven hoeft niet altijd gepaard te gaan met ellenlange dictees.
4 activerende lesideeën
Wil je aan de slag gaan met activerende werkvormen in je taalles?
Jouw selectie
Nieuw bij Acco
Straf in Statistiek
Hoe werk je op een onderzoekende manier met statistiek in je klas? En hoe gebruik je ICT doeltreffend en tijdsefficiënt in de lessen statistiek?
Dit boek maakt de link met de dagelijkse realiteit en toont hoe je Google Forms en Excel inzet om data te verzamelen en te verwerken. Met de gedetailleerde, stapsgewijze handleidingen, datasets en online screencasts ga je meteen aan de slag en neem je vol enthousiasme je leerlingen mee op sleeptouw.
Vakdidactiek PAV. Leren in samenhang
Wat is PAV? Welke plaats krijgt PAV binnen de vernieuwing van het secundair onderwijs? En hoe kan je geïntegreerd werken binnen bso? De antwoorden op die vragen en meer krijg je aangereikt in dit boek. Het biedt je een houvast om geïntegreerd werken binnen algemene vakken in het beroepsonderwijs te realiseren.
Als lezer word je uitgenodigd tot professioneel leren, liefst in team. Zo sta je stil bij wat samen opleiden en professioneel groeien binnen lerende teams betekent.
All-in. Inclusief lesgeven met UDL
Je klasgroep is divers en een inclusieve aanpak blijft moeilijk. Toch kan het, door les te geven met Universal Design for Learning (UDL). Met UDL varieer je in je manier van lesgeven zodat iedereen mee is, terwijl jij jezelf niet verliest in chaos. Want met UDL zorg je voor je leerlingen én voor jezelf.
All-in. Inclusief lesgeven met UDL toont met concrete voorbeelden hoe jij UDL inzet in je les.
Doe maar taal
Wil je meer differentiëren in je les? Zoek je nieuwe ideeën voor woordenschatverwerving of een andere manier om de luister- of leesoefeningen aan te pakken?
Doe maar taal biedt een schat aan inspiratie. Het boek is opgebouwd uit vijf delen: spreken, schrijven, luisteren, lezen en spelvormen.
N(i)et echt!
Mediawijsheid in tijden van fake news
Misleidende informatie is er altijd al geweest. Toch was de tsunami aan nieuws voor jou en je leerlingen nog nooit zo groot als nu. Het onderscheid maken tussen wat betrouwbaar is en wat niet? Dat is vandaag heel moeilijk. Leer je leerlingen daarom mediawijs te zijn. Leer hen kritisch om te gaan met wat ze (online) lezen. Is het nieuws? Of fake news?
Dit boek leert je wat data zijn, hoe die worden verzameld en wat technieken zijn om iemand te misleiden. Het gaat kort in op communicatiekanalen en vormen van bias.
Inspiratiegids voor klasinrichting en scholenbouw
Hoe kan de fysieke ruimte bijdragen tot een krachtige leeromgeving? Of hoe zorg ik ervoor dat het hele schoolteam, de architecten en de bouwheren op dezelfde golflengte zitten?
Deze inspiratiegids biedt een verzameling van ervaringen uit de praktijk, inspirerende voorbeelden en nuttige informatie over het inzetten van fysieke leeromgevingen tegen de achtergrond van 21ste-eeuwse vaardigheden.
Sterk starten en blijven
Sterk starten
Start jij binnenkort in een nieuwe school? Dan ben je vast gebaat met concrete tips en voorbeelden.
In dit overlevingspakket zitten 11 gereedschappen, elk met een bijhorende gebruiksaanwijzing. De survival kit toont de gebruiker hoe hij krediet verwerft en behoudt op zijn nieuwe school. Het vervult hem met zelfvertrouwen en zin om er steeds tegenaan te blijven gaan.
Zo blijf je een sterke leerkracht
Hoe blijf je een gemotiveerde leerkracht? Ontdek hoe motivatie werkt en hoe je die inzichten zelf toepast.
Het boek is een bruikbaar instrument met schema’s, samenvattingen en invulroosters. Met de bijgevoegde actiefiches geef je je motivatie concreet vorm. Inclusief getuigenissen van leerkrachten die hun eigen motivatie sterk hebben ontwikkeld.
Vragen van startende leerkrachten
Hoe pak je leerproblemen bij leerlingen aan? Waar let je op tijdens het oudercontact?
Dit boek geeft een antwoord op de meest gestelde vragen van leerkrachten die voor het eerst voor de klas staan, of die nog maar kort lesgeven.
Vragen van startende leerkrachten zit boordevol praktische tips om problemen een stapje voor te zijn.
Meer
Leren duaal leren
Duaal leren? Dat is een vorm van leren op de werkplek: de leerling leert een groot deel van de competenties die op de arbeidsmarkt nodig zijn in een reële werksituatie. Een ‘triple win’ dus, voor jongeren, voor ondernemingen en voor de samenleving.
Dit boek helpt je op weg met handvatten en diverse praktijkvoorbeelden. Want levenslang leren, dat is toch voor iedereen?
Turn IT on
Vind jij turnen fantastisch en ben je klaar om je grenzen te verleggen? Kijk mee over de muren van de turnzaal en wordt ondergedompeld in het brede spectrum van recreatief turnen en freerunnen.
Klinkt leuk, maar hoe begin je daaraan? Met de vele foto’s, filmpjes en zaalopstellingen ga je zo aan de slag.
Cultuur in onderwijs
Onderwijs en cultuur bereiken veel door de handen in elkaar te slaan. Dit inspiratieboek neemt de lezer mee in het project What’s my name?.
In samenwerking met verschillende culturele partners gingen jongeren aan de slag rond thema’s als geboorte, naam, identiteit en rituelen. Het boek is opgezet als een virtuele tentoonstelling, dat de lezer meeneemt doorheen verschillende expositieruimtes.
De klas van (n)u
Hoe differentieer je zonder te vervallen in individueel onderwijs? Hoe spreek je met je klas over verschillen tussen kinderen? Hoe leer je kinderen leren?
Dit praktijkboek beantwoordt al die vragen en meer aan de hand van voorbeelden en tips. Zo laat jij élk kind leerwinst boeken. Succes!
Aandachts- en werkhoudingsproblemen bij kinderen en jongeren (boek)
Hoe herken je aandachts- en werkhoudingsproblemen? Je ontdekt het aan de hand van de DSM-5-kenmerken, steeds geïllustreerd met concrete voorbeelden.
Je krijgt een aanpak aangereikt die steunt op de zelfinstructiemethode van Meichenbaum, geschikt voor kleuters, kinderen en jongeren.
Aandachts- en werkhoudingsproblemen bij kinderen en jongeren (werkmap)
Werkhoudingsproblemen hebben vaak te maken hebben met een gebrek aan nauwkeurig werken.
Deze werkmap bevat oefeningen om kinderen te leren meer aandacht te hebben voor nauwkeurigheid. De oefeningen zijn geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar.
Binnenklasdifferentiatie in de praktijk
Hoe zorg je voor maximale leerkansen voor elke leerling? Met binnenklasdifferentiatie!
Dit boek zet je op weg met een stapsgewijze aanpak, tips en beschrijvingen met het BKD-leer-krachtmodel als de rode draad.
Handelingsgericht werken
Dit boek bespreekt de wetenschappelijke onderbouwing en praktische uitwerking van HGW en illustreert die met sprekende praktijkvoorbeelden.
Een must voor alle onderwijsprofessionals die houden van hun werk en dat elke dag net nóg iets beter willen doen.
Jongeren in cijfers en letters 4
In 2018 voerde het Jeugdonderzoeksplatform (JOP) drie studies uit met als doel de leefwereld, de levensomstandigheden en het gedrag van jongeren in Vlaanderen en Brussel in kaart te brengen.
In totaal werden meer dan 11.000 jongeren tussen 10 en 25 jaar bevraagd. Dit boek biedt een schat aan recent cijfermateriaal en vormt dan ook een inspiratiebron voor al wie met jongeren werkt.
Hoezo techniek?
Onze maatschappij is vragende partij voor hooggekwalificeerde, breed inzetbare, STEM-geletterde medewerkers. Bovendien prefereren bedrijven medewerkers met 21st century skills: initiatief nemen, flexibel zijn, probleemoplossend te werk gaan, in team kunnen werken…
Hoezo techniek? maakt je deelgenoot in de zoektocht naar wat techniek is en gaat na wat de linken zijn tussen techniek, onderwijs, bedrijf en maatschappij.
Effectieve feedback in het onderwijs
Feedback: een van de krachtigste instrumenten waarmee je leerlingen aanzet tot leren. Effectieve feedback in het onderwijs vertaalt de wetenschappelijke kennis over feedback naar jouw lespraktijk. Onmisbare informatie dus, zowel voor onderwijsprofessionals als voor studenten.
Als je dit boek uit hebt, kan je de drie feedbackvragen toepassen, op verschillende niveaus feedback geven, leerlingen corrigeren en toch een fijne leerling-leerkrachtrelatie behouden.