Verbinden in plaats van verdelen

Als een sterk tegengif in deze Trump-, Brexit- en Le Pen-wereld verschijnt bij Acco het boek Gewone helden van Katrien Schaubroeck. Vrijwilligers noemt zij resoluut ‘de optimisten van de samenleving’. Ze verrichten goed werk, waar iedereen beter van wordt, inclusief zijzelf. Ze verbinden in plaats van te verdelen. Met haar kleine ethiek van het vrijwilligerswerk hoopt Katrien Schaubroeck het engagement van mensen met interesse in samenlevingsopbouw, cultuurkritiek, zingeving, filosofie of vrijwilligerswerk aan te scherpen.

We leven in een tijd waarin verdelende krachten steeds sterker worden en onbegrip tussen mensen wordt aangezwengeld. “In die context vind ik het belang van positieve samenlevingsopbouw erg actueel, en daar gaat mijn boek over vrijwilligerswerk dan ook over.”, zegt Katrien Schaubroeck.

Kleine ethiek van het vrijwilligerswerk

Als doctoraatsstudente deed Katrien Schaubroeck onderzoek naar de intrigerende vraag: Wat zorgt ervoor dat iemand een reden heeft om iets te doen? Haar antwoord luidt dat de redenen van mensen teruggaan op datgene waar ze om geven. Na een jarenlange boekenstudie wilde Katrien Schaubroeck ook zelf iets doen dat haar op een concrete manier in contact bracht met mensen. Nu, na 9 jaar inzet bij Domo vzw, schrijft ze het boek Gewone helden, als filosoof én vrijwilliger.

De auteur is ervan overtuigd dat bijna iedereen goede redenen heeft om vrijwilligerswerk te doen. Daarom ontwikkelde ze deze kleine ethiek van het vrijwilligerswerk. Heel wat vragen passeren de revue: Wat maakt vrijwilligerswerk precies zo waardevol? Is een samenleving zonder vrijwilligers mogelijk? Wat is de taak van de overheid? Zijn vrijwilligers morele helden? Of doen ze iets heel gewoons? Omdat theorie veel sterker is als praktijk haar illustreert, vind je in dit boek ook getuigenissen van gewone helden over hun ervaringen.

gewone-helden

Geef een reactie

Sluit Menu