Na maanden voorbereiding was het gisteren eindelijk zover:  in het Voorzitterschap van de Kamer van Volksvertegenwoordigers namen partijvoorzitters Wouter Beke (CD&V), Meyrem Almaci (Groen), Bart De Wever (NV-A), Gwendolyn Rutten (Open Vld) en fractieleider Joris Vandenboucke (sp.a) plaats om te debatteren over de huidige rol van partijleden.

Aanleiding van deze persconferentie was het gloednieuwe boek Wie is nog van de partij? van professor Bram Wauters.  Hierin analyseert hij samen met 11 collega-onderzoekers van UGent een bevraging van 3500 partijleden van CD&V, Groen, N-VA, Open Vld en sp.a.

Bram Wauters mocht de bevindingen van het onderzoek voorstellen aan een volle zaal, waaronder pers van VRT, Knack en De Morgen.
Enkele opvallende conclusies uit de bevraging:

  • Liefst 86% van de partijleden vindt meer inspraak voor niet-leden, bv. voor het kiezen van een lijsttrekker, wenselijk.
  • Jongeren, laaggeschoolden, etnische minderheden en vrouwen zijn ondervertegenwoordigd in de partijen.
  • Alternatieve manieren om te participeren, zoals deelname aan actiegroepen, petities, of betogingen, blijken het partijlidmaatschap vandaag de dag niet te vervangen, maar eerder aan te vullen.
  • Leden worden minder relevant voor partijen. Partijen genieten immers overheidsfinanciering en toegang tot uitgebreide statistieken om na te gaan wat er leeft binnen de samenleving.

Wat brengt de toekomst voor partijen en hun leden? De auteurs van het boek stellen dat er nog een harde kern van partijleden zal blijven bestaan. Maar ze verwachten wel meer dynamische banden tussen burgers en partijen.

Na het salongesprek met de partijvoorzitters ontvingen alle sprekers, waaronder ook kamervoorzitter Siegfried Bracke, een exemplaar van het gloednieuwe Acco-boek Wie is nog van de partij? uit handen van uitgever Nele Kellens.

Een geslaagde persconferentie dus en wij zijn uiteraard heel trots met zo’n topaanwinst op onze boekenplank!

Tot snel,
Het Acco-team

PS: Wil jij ook kennis maken met Wie is nog van de partij? Lees hier gratis de inhoudsopgave en het proefhoofdstuk of bekijk het volledige salongesprek met de partijvoorzitters.

Eerste foto (van links naar rechts):
Franck Libeer (algemeen directeur van Acco) – Meyrem Almaci (Groen) –  Joris Vandenboucke (sp.a) – Gwendolyn Rutten (Open Vld) – Wouter Beke (CD&V) – Bart De Wever (NV-A) – Guy Tegenbos (moderator debat) – Nele Kellens (uitgever Acco).

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=eSB_nQAbMaM&w=560&h=315]

Geef een reactie

Sluit Menu