Kanker. Een harde diagnose die jaarlijks zo’n 60.000 Belgen treft. Ongeveer 2.000 van die patiënten zijn jongvolwassenen. Jonge gezinnen die met volle gas vooruit willen in het leven, tot ze plots op de rem moeten staan. Voor die gezinnen is het welzijn van hun kinderen vaak een belangrijke zorg. Ouders willen hun kroost niet ongerust maken, maar dat is moeilijk wanneer mama of papa kanker heeft.

Cindy Verhulst, psychologe op de oncologieafdeling, zet zich al jaren in om patiënten en hun familie te ondersteunen tijdens het ziekteproces. Kanker veroorzaakt een rollercoaster van emoties en gezinsleden reageren vaak heel verschillend. Daarom zette ze samen met Katrien Vanhauwaert haar schouders onder het boek Grote woorden bij kanker. Een verhelderend boek dat via gespreks- en speltechnieken gemeenschappelijke bezorgdheden aan de oppervlakte helpt brengen. Aanvullend ontwikkelden ze Troostkaarten. Die maken verlies en ziekte beter bespreekbaar met kinderen en jongeren. Want ook zij willen steun en een luisterend oor tijdens hun verwerkingsproces. Beide projecten helpen gezinnen om dichter bij elkaar te komen, door de pijn, de verwarring en het verdriet heen.  

Het nieuwste project van Cindy Verhulst heet ‘HouMeVastje’. Dat project is volledig gebaseerd op de kracht van de familieband bij de verwerking van een oncologische diagnose. Een HouMeVastje, een knuffel gemaakt uit de kledij van de (groot)ouder, biedt kinderen en jongeren een tastbare troost die verwijst naar de familieband. Zo’n HouMeVastje gaat steeds gepaard met dit gedicht:

Wat een HouMeVastje wil vertellen:

Ik sta altijd open voor een knuffel

Ik kan meegaan naar waar je wil

Ik word gemaakt uit de lievelingskledij van je mama/papa/grootouder/partner …

Door mijn vertrouwde stof kan je dichtbij hem of haar voelen

Dus Hou Me Vast wanneer je me nodig hebt

Het project ‘HouMeVastje’ werd op dinsdag 4 juni 2019 beloond met een Levensloop Grant ter waarde van 5.000 euro. Met die financiële steun en de hulp van vele creatieve vrijwilligers worden de HouMeVastjes gratis aangeboden aan oncologische patiënten in de regio’s Aalst, Geraardsbergen en Wetteren.

Grote woorden bij kanker

Wanneer kanker toeslaat, schieten woorden vaak tekort. Wat vertel ik mijn (klein)kind? Dit boek wil grote woorden als kanker, chemo en bestraling uitleggen op kindermaat; kindvriendelijk maar niet kinderachtig. 

Via gespreks- en speltechnieken komen gemeenschappelijke bezorgdheden naar de oppervlakte. Stapsgewijs staat beschreven hoe een groepsgesprek, gezinsgesprek of individueel gesprek aangepakt wordt. Een houvast voor leerkrachten, hulpverleners en familie.

Cindy Verhulst, Katrien Vanhauwaert, Grote woorden bij kanker (Acco uitgeverij, Leuven, 2014). 44 blz. €20,60. ISBN: 9789033498251

Verkrijgbaar via de Acco-webshop of in de boekhandel.

Troostkaarten voor kinderen en jongeren

Vind je het moeilijk om contact te maken met je (klein)kind? De opdrachten op elke troostkaart helpen je om de juiste woorden te vinden of stellen een creatieve verwerkingsopdracht voor.

Zo krijg je meer inzicht in het verwerkingsproces bij kinderen en jongeren. Je leert hoe je de geschikte kaart kiest en hoe je die gebruikt in verschillende situaties. De bijbehorende A4-werkbladen zijn handig om thuis of in de klas mee aan de slag te gaan.

Cindy Verhulst, Katrien Vanhauwaert, Troostkaarten (Acco uitgeverij, Leuven, 2017). 32 blz. €20,60.
ISBN: 9789462927162

Verkrijgbaar via de Acco-webshop of in de boekhandel.

Geef een reactie

Sluit Menu