Notities nemen helpt om leerinhoud te verwerken. Tijdens de voorbereiding van een les kan de student de leerinhoud alvast structureren en vragen noteren om aan de docent te stellen. Wanneer de student in de les zit, kan hij in de leerinhoud belangrijke punten markeren en extra aanvullingen van de docent noteren. Tijdens het studeren zorgt de combinatie van die notities dat de student de leerinhoud verder kan analyseren, structureren en synthetiseren.

Om jouw studenten optimaal te ondersteunen, kan je gebruik maken van de Blokwijzer. Dat is een nieuw leermiddel dat docenten en studenten de weg wijst om met activerend lesmateriaal aan de slag te gaan, ontwikkeld door Acco Uitgeverij.

Met de Blokwijzer kunnen studenten zowel op papier als digitaal noteren en markeren. Dat dankzij de notitieruimte verwerkt in de offline component en in de digitale tekstmodule op het leerplatform Sofia. Die online tekstmodule werd exclusief ontwikkeld voor de Blokwijzer.

De digitale tekst laat de student toe om in de tekst te zoeken, te noteren en te markeren én om comfortabel op een laptop of tablet de tekst te lezen.

Navigeren door de digitale tekst

De inhoudstafel is interactief. De student bladert door de Blokwijzer door te klikken in de inhoudstafel of zoek naar specifieke woorden en zinnen. Dat maakt door de tekst navigeren heel gemakkelijk.

Digitaal markeren en noteren
Zoeken in de digitale tekst

Digitaal notities nemen en markeren

In de Blokwijzer kan de student tekst selecteren en in een kleur markeren, waarna hij bedenkingen of interpretaties kan toevoegen.

Tijdens het studeren kan hij die notities eenvoudig sorteren op kleur en datum. Is hij op zoek naar iets specifieks? Dan kan hij de zoekfunctie gebruiken.

Digitaal markeren en noteren
Notities nemen en markeren in de digitale tekst
Comfortabel lezen op tablet
Comfortabel lezen op tablet

Comfortabel lezen op een scherm of tablet

Iedereen heeft een eigen voorkeur als het om digitaal lezen gaat. In de Blokwijzer-module op Sofia kan de student de vormgeving instellen zodat hij er comfortabel mee aan de slag kan gaan. Hij past de grootte, de witruimte, de achtergrondkleur of het lettertype aan naargelang zijn voorkeur.

Studenten met dyslexie kunnen gebruik maken van voor hen ontwikkelde lettertypes om de leesbaarheid te optimaliseren – een groot voordeel ten opzichte van de offline component.

Lettertypes personaliseren
Lettertypes aanpassen

Meer weten over de Blokwijzer?

De tekstmodule en manier van zoeken, noteren en markeren in deze blog werd exclusief ontwikkeld in het Sofia-leerplatform voor de Blokwijzer. Wil je meer te weten komen over dit nieuwe leermiddel? 

Jill Bosmans

Jill Bosmans is Digital & Content Marketeer bij Acco.

Geef een reactie

Sluit Menu