Het hoger onderwijs stuurt steeds meer aan op actiever en meer probleemoplossend leren. 

Als docent word je dus gestimuleerd om motiverend en activerend les te geven waarbij je jouw studenten optimaal ondersteunt in hun leerproces met een maximaal leerrendement.

Weet jij hoe je zo’n activerend en motiverend leerproces ontwikkelt? Op deze pagina vind je nuttige tips and tricks over activerend leren. 

Whitepaper 'Activerend leren'

Whitepaper Activerend leren - Acco Uitgeverij

Deze whitepaper geeft een verhelderend antwoord op al jouw vragen over activerend en motiverend lesgeven. Experts Martin Valcke, Kris van den Branden en Jo Tondeur delen hun kennis met jou, aangevuld met praktische cases en handige vuistregels. 

Download nu de whitepaper en kom te weten hoe je een activerend leertraject voor je studenten kan starten of verder uitbouwen.

Blogs, cases en artikels

Digitaal notities nemen en markeren met de Blokwijzer

Notities nemen helpt om leerinhoud te verwerken. Om jouw studenten optimaal te ondersteunen, kan je gebruik maken van de Blokwijzer. Dat is een nieuw leermiddel dat docenten en studenten de weg wijst om met activerend lesmateriaal aan de slag te gaan, ontwikkeld door Acco Uitgeverij.

Lees meer

Activerend leren, zo oud als de straat?


Onderwijsinstellingen moedigen  hun docenten aan om aan de slag te gaan met ‘activerend leren’. Zo kunnen ze studenten ondersteuning bieden in hun leerproces met een optimale leerervaring als resultaat. Dat type leren lijkt nieuw, maar is, zoals je in deze blog kan lezen, van alle tijden.

 
Lees meer

Tips om learning analytics te gebruiken in flipped teaching

Als docent is het soms moeilijk om veel theoretische kennis over te brengen aan een grote groep. Hoe kan je jouw lessen anders aanpakken? Volgens de leerconsultants bij Acco is de flipped teaching-aanpak een mogelijke oplossing om je lessen activerender te maken voor grote groepen. Je kan daarbij gebruik maken van learning analytics om de voortgang van je studenten op te volgen.

Lees meer

Activerend leren: 5 voordelen voor de docent

Bij activerend leren staat de student en zijn individuele leerproces centraal. De docent functioneert voornamelijk als moderator van dat leerproces en helpt als het ware om de brug te maken tussen de nieuwe leerstof en de achtergrondkennis. Fijn voor de student, maar een hele uitdaging voor de docent. In deze blog lees je vijf voordelen die je als docent uit activerend leren kan halen.

Lees meer

Weet waar je start - de voorkennis van je studenten in kaart brengen met learning analytics

In een ideale situatie bouw je als docent een studieschets op van je studenten: je kan rekening houden met hun voorkennis, hun taal en cultuur en de samenstelling van de klasgroep. De voorkennis van je studenten goed kunnen inschatten is een eerste stap, als je een aangepaste, activerende leeromgeving wilt creëren. 

Lees meer

Terug naar de realiteit. Gebruikmaken van cases en learning analytics in je les

Wil je op een meer activerende manier lesgeven? Voor de meeste studenten werkt het heel activerend om een combinatie van rijke informatie, interactieve oefeningen, formatieve toetsing, de mogelijkheid om informatie op te zoeken of te structureren en realistische cases toegereikt te krijgen. Deze blog gaat dieper in op het voordeel en de aanpak van realistische cases in je lessen.

Lees meer

Activerend leren: 5 voordelen voor de student

Als docent zie je waarschijnlijk al de vele voordelen van activerend leren in, maar ook voor de student valt er veel bij te winnen. Een student die activerend leert, staat al een hele stap dichter bij het behalen van leerwinst. In deze blog lijsten we vijf voordelen op van activerend leren voor studenten.

Lees meer

4 activerende lesideeën voor spreken, lezen, schrijven en luisteren

Dynamische, ludieke, gevarieerde werkvormen zijn heel motiverend, niet alleen voor de leerling of cursist maar ook voor jou als leraar. Wil je aan de slag gaan met activerende werkvormen in je taalles? In deze blog vind je voor elke vaardigheid een voorbeeld van een activerende oefening. 

Lees meer

Blokwijzer

Maak kennis met de Blokwijzer van Acco. Een nieuw leermiddel dat docenten en studenten de weg wijst om met activerend lesmateriaal aan de slag te gaan.

Kies je voor de Blokwijzer om je kennis over te brengen? Dan kan je rekenen op de expertise van het Acco-team. 

De Blokwijzer ondersteunt ook de studenten. De vormgeving en het verwerkingsmateriaal dat – ook digitaal – inbegrepen is in een Blokwijzer helpt hen noteren, structureren en reflecteren.

Acco, jouw leerconsulent voor activerend leren

Bij Acco hebben we een passie voor kennis. We doen kennis op. We maken kennis. We verspreiden kennis. En dat doen we samen met jou.

Acco adviseert docenten en onderwijsinstellingen bij het kiezen van leercontent, leeractiviteiten en werkvormen, alles om een krachtige activerende en motiverende leeromgeving op maat te ontwerpen, te begeleiden en te ondersteunen.

Acco coacht daarnaast ook auteurs bij de aanpak en het projectmanagement van hun uitgave. We produceren tekst, illustraties, video, audio of animaties en publiceren studiemateriaal in een gepast formaat: boek, blended uitgave of digital only.

Acco distribueert uitgaven via diverse kanalen en koppelingen, bijvoorbeeld via ons online leerplatform Sofia, dat naadloos koppelt met verschillende grote LMS’en. We vermarkten onze uitgaven in Vlaanderen en Nederland.

Maak kennis met het team van Acco

Onze accountmanager hoger onderwijs

Heb je een vraag over een of meerdere van onze uitgaven of over wat Acco voor jou als docent kan betekenen? Line De Caluwé, onze accountmanager hoger onderwijs, staat voor je klaar.

Onze uitgevers

Voor elk vakgebied staat er bij ons een uitgever klaar met de nodige kennis en ervaring. Zo krijg je altijd waardevol advies waar je meteen mee aan de slag kunt. Neem contact op met een van onze uitgevers.

Sluit Menu