Het hoger onderwijs stuurt steeds meer aan op activerend en meer probleemoplossend leren. 

Als docent word je dus gestimuleerd om motiverend en activerend les te geven waarbij je jouw studenten optimaal ondersteunt in hun leerproces met een maximaal leerrendement.

Weet jij hoe je zo’n activerend en motiverend leerproces ontwikkelt? Op deze pagina vind je nuttige tips and tricks over activerend leren. 

Whitepaper 'Activerend leren'

Whitepaper Activerend leren - Acco Uitgeverij

Deze whitepaper geeft een verhelderend antwoord op al jouw vragen over activerend en motiverend lesgeven. Experts Martin Valcke, Kris van den Branden en Jo Tondeur delen hun kennis met jou, aangevuld met praktische cases en handige vuistregels. 

Download nu de whitepaper en kom te weten hoe je een activerend leertraject voor je studenten start of verder uitbouwt.

Acconnect

Samen naar optimaal digitaal onderwijs

De afgelopen maanden is het hoger onderwijs in een digitale stroomversnelling terechtgekomen. De resultaten van de enquête hierover liegen niet: we hebben samen al veel gerealiseerd, maar de weg naar future-proof blended onderwijs met optimale leerresultaten ligt nog voor ons open. 

  • Hoe optimaliseer je het digitale onderwijs nog verder?
  • Hoe pak je activerend, blended studiemateriaal goed aan?
  • Hoe hou je je studenten gemotiveerd in deze spannende en uitdagende tijden?

Kortom: we hebben een eerste digitale versnelling achter de rug, maar wat nu? Acco ondersteunt je met Acconnect. 

vraag-digitaal-leren

Herbekijk de 10 Acconnect Webinars die je in maar 30 minuten concrete en praktische tips geven voor de digitalisering van je lessen en studiemateriaal. Ontdek alles over kennisclips, digitaal onderwijs en activerend leren.

Jonge vrouw neemt deel aan een digitale workshop

Acconnect Roadshow

Schrijf je in voor de Acconnect Roadshow, een reeks interactieve online workshops over motiverend en activerend digitaal onderwijs. Vooraf peilen we naar je noden zodat we de workshop maximaal kunnen personaliseren.

Blogs, cases en artikels

shutterstock_327588641

Educational technology: LTI, de link tussen EdTech en LMS

Er beweegt veel in het Vlaamse hoger onderwijs. Technologie wordt steeds vaker geïntegreerd in de beleidsvisies van hogescholen en universiteiten.

Ontdek de invloed van de EdTech-industrie op het hoger onderwijs>>

Digitaal notities nemen en markeren met de Blokwijzer

Notities nemen helpt om leerinhoud te verwerken. Om jouw studenten optimaal te ondersteunen, maak je gebruik van de Blokwijzer. Dat is een leermiddel dat docenten en studenten de weg wijst om met activerend lesmateriaal aan de slag te gaan.

Maak kennis met de Blokwijzer >>

activerend leren

Activerend leren, zo oud als de straat?

Dankzij activerend leren ondersteunen docenten hun studenten met een optimale leerervaring als resultaat. Dat type leren lijkt nieuw, maar is, zoals je in deze blog leest, van alle tijden.

Wat is activerend leren? >>

activerend leren

Tips om learning analytics te gebruiken in flipped teaching

Als docent is het soms moeilijk om veel theoretische kennis over te brengen aan een grote groep. Hoe pak je zoiets aan? Ontdek de flipped teaching-aanpak >>

activerend leren

Weet waar je start - de voorkennis van je studenten in kaart brengen met learning analytics

In een ideale situatie bouw je als docent een studieschets op van je studenten: zo hou je rekening met hun voorkennis, hun taal en cultuur en de samenstelling van de klasgroep. Belangrijk voor wie een aangepaste, activerende leeromgeving wilt creëren. 

Wat is de voorkennis van je studenten? >>

wat is activerend leren?

Terug naar de realiteit. Gebruikmaken van cases en learning analytics in je les

Wil je op een meer activerende manier lesgeven? Wat dacht je van het gebruik van realistische cases in je lessen?

 

 

Gebruikmaken van realistische cases >>

activerend leren

Activerend leren: 5 voordelen voor de docent

Bij activerend leren staat de student en zijn individuele leerproces centraal. De docent functioneert voornamelijk als moderator van dat leerproces en helpt om de brug te maken tussen de nieuwe leerstof en de achtergrondkennis. Fijn voor de student, maar een hele uitdaging voor de docent. 

5 voordelen voor de docent >>

Activerend leren: 5 voordelen voor de student

Als docent zie je waarschijnlijk al de vele voordelen van activerend leren in, maar ook voor de student valt er veel bij te winnen. Een student die activerend leert, staat al een hele stap dichter bij het behalen van leerwinst. 

5 voordelen voor de student >>

4 activerende lesideeën voor spreken, lezen, schrijven en luisteren

Dynamische, ludieke, gevarieerde werkvormen zijn heel motiverend, niet alleen voor de leerling of cursist maar ook voor jou als leraar. Wil je aan de slag gaan met activerende werkvormen in je taalles?

Voor elke vaardigheid een oefening >>

Blokwijzer

Maak kennis met de Blokwijzer van Acco. Een nieuw leermiddel dat docenten en studenten de weg wijst om met activerend lesmateriaal aan de slag te gaan.

Kies je voor de Blokwijzer om je kennis over te brengen? Dan kan je rekenen op de expertise van het Acco-team. 

De Blokwijzer ondersteunt ook de studenten. De vormgeving en het verwerkingsmateriaal dat – ook digitaal – inbegrepen is in een Blokwijzer helpt hen noteren, structureren en reflecteren.

Acco, jouw leerconsulent voor activerend leren

  • Acco adviseert docenten en onderwijsinstellingen bij het kiezen van leercontent, leeractiviteiten en werkvormen.

  • Acco coacht auteurs bij de aanpak en het projectmanagement van hun uitgave. We produceren tekst, illustraties, video, audio of animaties en publiceren studiemateriaal in een gepast formaat: boek, blended uitgave of digital only.

  • Acco distribueert uitgaven via diverse kanalen, bijvoorbeeld via ons online leerplatform Sofia, dat naadloos koppelt met verschillende grote LMS’en. We vermarkten onze uitgaven in Vlaanderen en Nederland.

Acco, partner van Canvas

Acco is officiële partner van Instructure, dat instaat voor de ontwikkeling van het leerplatform Canvas. Zowel Acco als Instructure hebben een hart voor leren en een hart voor innovatie.

Ons platform Sofia koppelt naadloos met Canvas en legt zo de link tussen kwaliteitsvol digitaal studiemateriaal en je LMS.

Maak kennis met het team van Acco

Onze accountmanager hoger onderwijs

Heb je een vraag over een of meerdere van onze uitgaven of over wat Acco voor jou als docent kan betekenen? Line De Caluwé, onze accountmanager hoger onderwijs, staat voor je klaar.

Onze uitgevers

Voor elk vakgebied staat er bij ons een uitgever klaar met de nodige kennis en ervaring. Zo krijg je altijd waardevol advies waar je meteen mee aan de slag kunt. Neem contact op met een van onze uitgevers.

Sluit Menu